DELA

Minnen från Klåvskär och Sonboda

Som ett tack till barndomshemmet och barndomens backar. Så beskriver Verdandi Kuhlman (bilden) den utställning med akvareller som hon öppnar i kväll i Föglö bibliotek.
– Det betyder mycket för mig att ha fått möjlighet att hålla den här utställningen, säger hon.
När Verdandi Kuhlman talar om barndomens landskap så handlar det om det Klåvskär där hon är född och bodde till två års ålder och Södergårds i Sonboda, det småbruk dit familjen sedan flyttade. På Klåvskär fortsatte man ändå att bo från vår till höst.


Som i barndomen
– Det jag nu målat är sådant som jag minns från min barndom. Husen i målningarna ser ut som de gjorde när jag var barn, säger hon.
Verdandi Kuhlman lämnade Åland och flyttade till Sverige redan som 18-åring, strax efter kriget. Där kom hon småningom att syssla med bland annat vuxenutbildning. Kontakten till Åland fanns dock hela tiden kvar. I ett tjugotal år hade hon ett hus i Saltvik som hon använde som sommarviste och numera kan hon vistas på Södergårds i Sonboda som sonen Bo-Anders tagit över.
Intresserad av konst har Verdandi varit hela sitt liv. Hon berättar att också hennes far, fiskaren och småbrukaren, var en god tecknare. Men det var först i mogen ålder som hon började studera konst på Nyckelviksskolan på Lidingö. Som pedagog i vuxenutbildningen har hon också använt sig av konsten i undervisningen. Nu är hon pensionär sedan mer än tio år.


Inte för utställningar
Hon säger att hon till en början inte hade någon tanke på att ställa ut sina alster och att hon fortfarande målar det mesta utan att fundera över utställningar.
Att hennes första utställning blev av kom sig av att hon en gång gick förbi ett galleri i Stockholm som visade konst av Evert och Astri Taube. Hon gick in för att ta sig en titt och började samtala med innehavaren som vill att hon skulle komma och visa sina alster. Sedan ville han ställa ut dem.
Den senaste utställningen höll hon på Galleri Bellman på Hornsgatan år 2005. I början av åttiotalet ställde hon också en gång ut i Mariehamn och hon har senare också visat några arbeten vid Eckerö post- och tullhus.
Mest har hon arbetet med oljepastell, en konstform vars mjuka framtoning passar henne. Hon har också tecknat mycket, mest kolteckningar.


Diktsamlingar
Två diktsamlingar har Verdandi Kuhlman också gett ut och den författarafton med henne som biblioteket i Föglö ordnade i fjol blev upptakten till den utställning hon nu håller.
– Vad har jag nu gett mig in på tänkte jag sedan jag lovat. Jag har ju ingenting att visa upp.
Men hon satte i gång och tog till akvarellen – som hon annars inte riktigt betraktar som sitt gebit. De nya akvarellerna med barndomsminnen och även fantasibilder kompletterade hon med ett antal teckningar gjorda tidigare.


Skriver utan mål
I samband med kvällens vernissage skall Verdandi läsa ur sina diktsamlingar och hon avslöjar för Nyan att hon fortsätter att skriva. Under arbete är en prosabok, men något mera bestämt om när den skall bli klar vill hon inte avslöja.
– På samma sätt som jag har svårt att måla med tanke på att ställa ut så kan jag inte skriva för att ge ut en bok, säger hon med ett leende.
Vernissagen i kväll inleds kl. 19 och utställningen kan ses i biblioteket under återstoden av april och under maj.

text och foto

jan.kronholm@nyan.ax