DELA

Minna är i hetluften i Sverige

Om ett par veckor deltar hon med en egen visning under Mercedes Benz Fashion Week i Stockholm. Snart reser hon till New York för att studera klädproduktion, hon är omskriven i modetidningen BON och svensk kulturelit syns i hennes kläder.
Den åländska designern Minna Palmqvist är i ropet.
Visningen blir Minna Palmqvists första officiella under Mercedes Benz Fashion Week på auktionshuset Bukowskis i Stockholm.
– Jag har ju tidigare deltagit med utställningar, samt en visning som jag ordnade själv och som inte låg med i det officiella schemat. Denna gång är det "på riktigt" och det känns oerhört roligt och nervöst. Prestationsångesten härjar fritt, säger Palmqvist.
Modeveckans syfte är enligt arrangörerna att väcka internationellt intresse för den svenska modedesignen, och engagerar två gånger i året omkring 30 formgivare. Palmqvist har en magistersexamen i design från Konstfack i Stockholm och driver sedan år 2009 sitt eget märke MINNAPALMQVIST. Hon inspireras av kvinnokroppen och de ideal som den ständigt ställs i förhållande till.
– Temat förändras efter tid, även om kärnan alltid består. För vår/sommar 2014 handlar det om en kropp som spricker upp och väller ut i sömmarna. En kropp som inte passar in i mallen, men som tar plats, säger hon till tidningen BON.

Kläder på teve
Snart tar Palmqvist sikte på New York för att där studera hur kläder produceras på olika sätt.
– Jag har fått ett stipendium från August Rignérs stipendiefond för att vistas 1-2 månader i New York, där jag ska undersöka marknaden och arbetssätten hos klädföretag som jobbar med vad vi kallar in-house produktion. Det vill säga, att deras produktion sker i samma byggnad som resten av designteamet och företaget jobbar i. Det är relativt vanligt förekommande i New York, och det är ett drömscenario för mig att kunna ha alla medarbetare på samma plats, av både miljö- och kvalitetsskäl.
Här hemma kommer vi att kunna skymta Palmqvists verk från tevesoffan, då radio- och tevepersonligheten Kakan Hermansson bär flera av hennes plagg i talangtävlingen Idol.
– Kakan var konferencier under utdelningen av Nöjesguidens Stockholmpris, och det var på så vis vi lärde känna varandra. En tid efter det var det dags för Idol att spelas in, där Kakan kommer att synas som sidekick vid uttagningarna. Hon kommer då att ha på sig bland annat några plagg från mig. Det är en kvinna i min smak, så det känns väldigt kul.
Den 28 augusti är det dags för den egna visningen på Bukowskis, och Palmqvist utlovar följande på catwalken:
– En mängd enastående plagg med århundradets kanske lyxigaste svettfläckar.

Ida Kronholm

ida.kronholm@nyan.ax