DELA

Miljonbas på Åland

En snart 300 år gammal kontrabas till ett värde av flera miljoner euro befinner sig just nu på Åland.

– Det är läskigt. Den här kontrabasen är ett helt unikt instrument, säger basisten Niek de Groot som trakterar dyrgripen.
Basisten Niek de Groot är på Åland för att spela i Katrina kammarmusiks konsertserie. Med sig har han ett alldeles unikt instrument.

– Det är den sista intakta kontrabasen som finns kvar idag, av de fyra som Domenico Montagnana producerade under sin livstid, säger de Groot.

Instrumentet är daterat till 1747 och är ursprungligen tillverkat i Italien. Träslaget är gran.

– Tittar man i gamla museieböcker är det ofta den här basen som är på bild. Instrumentets väg finns dokumenterad från mitten av 1800-talet fram till idag, säger han.

Instrumentet köptes för runt en miljon euro och är idag försäkrat till tre miljoner säger de Groot. Men det egentliga värdet är det svårt att sia om säger han.

– Värdet på ett instrument ökar varje dag och i det här fallet finns det inga liknande instrument att jämföra med.

Kontrabasen är köpt av en investerare och De Groot har ett livstidskontrakt på instrumentet.

– Sedan ska det säljas. Då hoppas jag att det hamnar i händerna på en annan musiker, säger han.

I och med köpet var de Groot tvungen att sälja sin gamla bas. Den nya basen är lite längre än den gamla vilket gör att greppen skiljer sig något när man spelar säger de Groot.

– De gamla avstånden sitter i händerna. När man blir nervös faller man lätt in i gamla grepp vilket känns även om det bara handlar om millimeter, säger han.

Dessutom är instrumentets ljud annorlunda än det han varit van vid.

– Jag hade föreställt mig en djupare ton. Tonen i instrumentet är väldigt stark. Det var ovant i början, säger han och nämner att han haft in den på restaurering två gånger sedan inköpet för helrenovering och justeringar.

Men sist och slutligen är det inte priset på instrumentet som spelar roll. De Groot säger att det unika i instrument från stora instrumentbyggare som Montagnana och Stradivarius ligger i ljudet.

– De har någonting extra. Det finns någonting i ljudet som du inte kan få till, hur bra din teknik än är, säger han.