DELA

Metropolitanmatinéer i realtid på Alandica

– Jag hoppas att vi kunde ha premiärföreställning i januari. Då ges nämligen ”Rosenkavaljeren” som är en mycket publikvänlig opera.
Det säger kulturföreningen Katrinas ordförande Barbro Sundback, som bekräftar föreningen planer att direktsända matinéföreställningar från Metropolitan i New York. (På bilden Renée Fleming som har huvudrollen i ”Rosenkavaljeren” på januarimatinén.)
Metropolitan har haft stor framgång med att distribuera sina matinéföreställningar världen runt med modern digitalteknik. Både i Finland och Sverige har man redan haft möjlighet att se opera i realtid från New York.
I Sverige är det folketshusföreningarnas riksorganisation som samarbetar med Metropolitan och kan ge operföreställningar i ett sextiotal lokaler runt om i Sverige. Det kan handla om allt från små intima lokaler för kanske 40-50 personer till stora salar för flera hundra.
Barbro Sundback berättar att hon själv sett en operaföreställning från Metropolitan i Falun och att det var mycket givande.


Lockar publik
Publiken har också strömmat till för att uppleva opera på detta nya sätt. Matinéerna som ges på eftermiddagen i New York kan här ses på kvällstid på grund av tidsskillnaden. Men det man ser händer just då.
Enligt Sundback ger det en särskild känsla att se en föreställning på Metropolitan i realtid och inte som en återutsändning i efterhand.
– Det ger en känsla av att vara med när det händer.
– Man försöker också göra visningarna så lika ”riktiga” operaföreställningar som möjligt med servering i pausen, ibland med någon anknytning till den opera som som visas.


På Alandica
Katrinaföreningen kommer att samarbeta med folketshusföreningarnas organisation som fungerar som Metropolitans agent i Sverige och man siktar på att komma i gång så fort som det bara är möjligt. Platsen blir auditoriet i Alandica där det också visades film nu i sommar.
Av de nio matinéföreställningar under ett spelår som Metropolitan erbjuder måste man förbinda sig att ta emot minst sex.
Några stora kostnader blir det inte för själva sändningarna. Däremot måste man, enligt Sundback, investera en del i en digital projektor och den utrustning som behövs för att ta ned sändningarna. Hon uppskattar att det rör sig om 15.000-20.000 euro.
Föreningen hoppas kunna få en del i stöd från landskapet och en del via andra sponsorer.


Ökar operaintresset
Någon konkurrent till framföranden med levande musik tror Barbro Sundback inte att sändningarna blir.
– Tvärtom kommer det här att öka intresset för att gå på opera över huvud taget, säger hon.
Själv hoppas Barbro Sundback alltså att man kunde ha premiärföreställning på Alandica i januari då Metropolitan ger Richard Staruss ”Rosenkavaljeren” med Renée Fleming i huvudrollen.
– Den är mycket publikvänlig opera och också min egen favorit, säger Sundback.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax