DELA
Foto: Jonas Edsvik

Metoo bland årets nyord 2017

Den internationella kampanjen med stort genomslag gör att #metoo placerar sig på Språkrådets och Språktidningenslista över 2017 års nyord.

Listan speglar livet i en allt mer digital era – och en värld präglad av USA:s president Donald Trump.
”Alternativa fakta” och ”fejkade nyheter” hör till nya begrepp 2017. Båda är produkter av Trump och hans styre.

Alternativa fakta myntades av Trumps rådgivare Kellyanne Conway när hon försvarade pressekreterarens felaktiga påståenden om hur stor publiken var vid Trumps installation.

”Fejkade nyheter” är ett knepigare, tvetydigt begrepp. Å ena sidan kan det syfta på exempelvis ryska vilseledande uppgifter som aktivt sprids på nätet, eller på nyheter från traditionella medier som bland andra Trump hävdar är lögnaktiga.

Ett besläktat nyord på årets lista är ”postfaktisk”, som beskrivs som ”en tidsanda där man inte längre baserar argument och beslut på fakta”.

Fidget spinner var en fluga år 2017. Och när de (företrädesvis) unga inte snurrade på dessa fingersnurror kunde de plötsligt utbrista: ”Cringe”. Svenskans ”skruva på sig” eller ”känna pinsamhet” räckte liksom inte längre till för att uttrycka skammens rodnad.

Alltför många mäns mindre smickrande egenskaper var inte bara i fokus för #metoo. Bland nyorden finns också killgissa, att låta som om man vet vad man pratar om fastän man bara gissar. (FNB–TT)

Läs mer i torsdagens Nya Åland!