DELA

Mer skratt än skrik på Bentes

Väldigt många missförstånd, kvinnor med skinn på näsan och smått enfaldiga män. Det är allt som behövs för en fars. Men ”Barnaskrik och jäkelskap” får man skratta bort en kväll på Bentes sommarteater.
Sommarens pjäs på Bentes heter ”Barnaskrik och jäkelskap”. Den bjuder på många goda skratt, främst åt brevbäraren Dag-Otto (Jan Nordberg) som inte är den skarpaste kniven i lådan. .
Rakel (Jessica Öhman) är gravid svärdotter i huset och farsen inleds med att hon och husets son Lennart (Christian Johansson) tar över gården. Då blir det nya tag för den tidigare husbonden Nils- Erik (Ove Sundberg) som är minst sagt arbetsskygg. Om hans fru Matilda (Britt-Marie Sjöström-Kärki) varit sträng mot honom blir det etter värre nu.

Utmärkt debut
Jessica Öhman och Christian Johansson gör en utmärkt debut på Bentes-scenen. Speciellt Öhman är lysande som argsint, dominant fruntimmer. Man sympatiserar med henne när hon försöker få ordning på gården.
Det är en klassisk fars med enfaldiga män som försöker skyla över sina misstag för sina rivjärn till fruar. Den amerikaniserade grannen Valdemar ( Ingmar Härtull) har vistats två veckor hos dottern i USA och svänger sig med en svengelska som man bara kan fantisera om. Hans gravida fästmö Ebba-Britta (Johanna Grönlund) dyker upp och missförstånden blir många. Jag försökte hålla räkning på alla ödesdigra missförstånd och jag tror det blev nio stycken. Men allt klarades upp på slutet.
Manusförfattaren Krister Olsson är väl inte känd för att göra några storverk, men kombinationen Bentes-ensemblen och ”Barnaskrik och jäkelskap” är lyckad och garanterar många skratt.
Läs mer i måndagens Nya Åland.

Nina Smeds
nina.smeds@nyan.ax