DELA

Meditativt ikonmåleri ger harmoni

– Jag har alltid tyckt att de verkat så harmoniska, att de tittat så snällt på en.
Så förklarar Birgitta Björkqvist sitt intresse för ikoner.
Just nu ställer hon ut 20 av sina ikonmålningar på Medimar i Mariehamn.
Birgitta Björkqvist berättar att hon målat ikoner i ungefär fem år nu och gått flera kurser för ikonmålaren Liisa Mäkelä, som också ställt ut på Åland.
– Men redan före det tecknade jag och målade i akvarell, olja och akryl i många år och det fortsätter jag med också nu, även om ikonerna i dag har blivit mitt största intresse.

I gammal rysk stil
Ikonerna målar hon gammal rysk stil och använder oftast traditionell äggtempera, men hon har också experimenterat med modern akrylfärg.
Ordet ikon härstammar från grekiskans ikon, som betyder bild. Ikonerna gestaltar heliga personer och bibliska händelser.
– Men det är aldrig bilden som är det viktigaste, utan det som bilden gestaltar. Man brukar säga att ikonerna är fönster mot evigheten.

Mycket gamla rötter
I dag förknippas ikonmåleriet mest med den ortodoxa kyrkan men har på senare tid också blivit mycket vanligt även inom andra kyrkor, också inom den lutherska.
– Och ikonmåleriet är ju faktiskt så gammalt att det har sina rötter i en tid när kyrkan ännu inte var delad, säger Birgitta Björkqvist.

Ger harmoni
Bland det som hon finner särskilt tilltalande med ikonmåleriet är att det är så meditativt.
– Man sjunker in i det, arbetar med små detaljer och målar i skikt på skikt. Det erbjuder en harmonisk motvikt till vardagslivet och arbetet, säger Birgitta Björkqvist som till vardags arbetar som jurist.

Den heliga Birgitta
På frågan om hon har någon favoritikon, något favorithelgon, svarar hon att det finns något i varje motiv som tilltalar men att hon känner särskilt för sitt namnhelgon, Den heliga Birgitta.
– Hon var en driftig kvinna som fick mycket gjort.
Ikonutställningen i Medimars väntutrymmen kan ses under hela april och den är, liksom tidigare utställningar på samma plats, öppen för alla och inte bara för dem som besöker läkarcentralen.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax