DELA

Medeltida mirakel i Björby i ny bok

”Miraklet i Björby” kallar författaren Svante Björkum i Stockholm sin nyutkomna bok med medeltida berättelser om mirakel.
Titeln syftar på ett mirakel i Björby i Sund 1408 då en pojke som gick ner sig på isen och låg på botten i femton timmar kunde räddas till livet. (På bilden Svante Björkum vid en uppläsning.)
– Det är en av de mest fascinerande berättelserna i hela boken, säger Svante Björkum till Nyan.
”Miraklet i Björby” har utkommit på Björkums förlag Pennan.


Mitrakeltavla
De berättelser av Björkum som ingår i boken har alla formats med utgångspunkt i svartbrödernas så kallade mirakeltavla som förvarades i deras kloster i Gamla stan. Tavlan innehåller kortfattade beskrivningar på latin av olika mirakel.
Svartbröder är den medeltida svenska benämningen på dominikanermunkarna, som bar en svart kappa över den vita ordensdräkten.
– Svartbröderna spred information om att man kunde ropa eller tillbe mirakeltavlan om man blev sjuk eller råkade ut för någon olyckshändelse och behövde hjälp. Och många av dem som blev hjälpta begav sig sedan till svartbrödernas kloster i Gamla stan i Stockholm för att tacka och betalade också för att de blivit hjälpta. På det sättet blev klostret mycket rikt.


”Fantastisk historia”
Svante Björkum tycker att berättelsen om pojken i Sund som blev räddad till livet efter att ha legat så länge under vatten är en ”fantastisk historia” och därför har han låtit den ge namn åt hela boken.

Läs hela artikeln i onsdagens tidning.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax