DELA

McCartney är drömgästen

I Torbjörn Engmans musikstudio på Snäckö i Kumlinge är alla hans egna och många andras skivor inspelade. När han skapade studion var tanken att locka till sig musiker med en bra studio i en vacker och lugn miljö.
Vem drömmusikern skulle vara?
– Paul McCartney, förstås.
– Välkomna in i det allra heligaste, säger Torbjörn Engman och håller upp dörren till sin studio hemma på gården i Kumlinge.
Vi kliver in i ett rum som andas musik. Ett mixerbord är det första vi skymtar och på väggarna hänger Engmans egna albumomslag och skivor inramade. Längre in finns ett inspelningsrum där väggarna är prydda med skumgummischabloner föreställande moln, öar, träd, en solnedgång och fiskar.
– Jag ville få till en skärgårdskänsla här inne. När jag byggde studion var jag fortfarande fiskodlare, och fick mycket kritik för att jag odlade regnbågslax. Därför har jag en lax här i hörnet, i skamvrån. Och en aborre här mitt i, den som är miljövänlig och bra.
Torbjörn Engmans studio föddes i mitten av 1990-talet, då hemstudiorna kom på bred front. Byggnaden som inhyser studion var tidigare gästrum och vedlider.
– Men musiken tog överhand och veden fick ge vika, ler Engman.
– Jag började experimentera lite och släppte min första skiva 1999. Sedan byggde jag vidare och 2003 blev det en publik studio.
Sedan dess har bland annat Susanne Alfvengren, Greta Sundström och Tranvik Qvinns spelat in i studion, och det var också här som musiken till musikalen Katrina mastrades i instrumentalversion.
Läs mer i papperstidningen!

Maria Snellman