DELA

Mat och kultur i augustinatten

Nycirkus, swingdans, stickning och musik fyller natten i Mariehamn på fredag.
Dessutom dukas lokala läckerheter upp när Ålands första streetfoodfestival ordnas.
Det blir både bekant och nytt under årets upplaga av Kulturnatten i Mariehamn på fredag. I och med att Emmaus flyttat till nya lokaler går Kulturnattsstråket nu i första hand längs Strandgatan, från Stadsbiblioteket och Medis innergård förbi Emmaus, fram till Konstmuseets gård, och vidare ut på Lilla holmen.
Årets stora nyhet är StrEATfoodfestivalen, som marknadsföringsnamnet är. Den fyller parkeringen mellan Miramarparken och Medis med åländska läckerheter. Projektet MatÅland, som i sin tur är en del av Ny nordisk mat, står som arrangör.
– Jag och Lena Brenner besökte Streetfoodfestivalen i Helsingfors i fjol, och blev imponerade av stämningen och euforin kring mat och kvalitet som rådde där. Det är ett fantastiskt att få ut högkvalitativ mat till folket, och Åland har otroligt bra råvaror som förtjänar att lyftas fram i gatubilden, säger initiativtagare Harriet Strandvik.


Visor och cirkus
Kulturnatten på Medis innergård består av uppträdanden som samtidigt är smakprov på höstens kurser: besökare får prova på Folk Jam, som är en dansgymnastiklass med inslag av folkdans, och lyssna på Ålands första barbershop-kör, som framför a cappellaversioner av jazz, swing, musikal-, film- och folkmusik. Senare på kvällen blir det traditionsenligt swingjazz med Sega gubbar.
På stadsbiblioteket samsas arrangörerna Kultur-Bibliotek, Ålands litteraturförening och ABF. Ett tema för kvällen är visor, och flera kända åländska och svenska vissångare framträder, bland annat Jack Vreeswijk. Tove Janssons 100-årsjubileum till ära ordnas ett vuxenprogram där åländska skådespelare lyfter fram kända och okända texter.
Det blir också dansprogram för barn och en hel del musik. Kvällen avslutas med en Alexandra Sjöbloms eldshow och gotiskt inspirerad hårdrock i akustisk version av L’Amori.
Läs mer om Kulturnattens program i papperstidningen!

Ylva Vikström