DELA

Massor av julsång och julglädje

Ett, två, tre… Do, re, mi…
Ett gäng sångare står utanför ett radhus. Det rings på fyra dörrar samtidigt och precis när första dörren öppnas klämmer sångarna unisont in i julsången:
Ding-dong, ding-dong.
Traditionen med att sjunga christmas carols, alltså julsånger för att sprida julstämning och glädje, lever vidare på Åland. Ett kompisgäng som hållit igång med traditionen sedan 1994 samlades i år kvällen före julafton för att gå runt i kvarteren nära Korrviks fiskehamn och överraska boende där med sköna julsånger.
Anders Hallbäck är en av de drivande krafterna och fungerade som en av ledarna.
– Det började bara som en kul grej, jag bodde hemma hos Ove Andersson och kvällen före jul fick vi för oss att göra något speciellt. Vi vet ju att det är en klassiskt uppesittarkväll och då passar det att förmedla julens glada budskap.

Sprider julglädje
Första året gick man runt och sjöng på Klinten. Senare har julsångartrupper besökt olika stadsdelar och dessutom Jomala Gölby.
– Ett år riktade vi in oss på folk som måste jobba under julhelgen, berättar Siv Hallbäck. Vi var på tullen, polisen, ett pizzaställe och på sjukhuset. Det var mycket uppskattat.
Mottagandet kan vara olika. Alla blir förvånade. En del stänger dörren. Många blir glada och undrar vilken organisation som står bakom. En del avbryts i bastubad eller skinkbakning. Nästan alla blir glada. Många vill bjuda på något, är gruppen liten kan den komma in på glögg, om det passar.
– Vi har varit i hus där vi märkt att vi verkligen tillfört julstämning, fortsätter Siv. Det känns verkligt meningsfullt att få sprida den glädje som alla ska få ta del av i juletiden.
Läs mer i papperstidningen!

Kiki Alberius-Forsman