DELA
Foto: Fredrik Törnroos
<b>BOKFEST</b> På lördag arrangeras bokmässa.

Mässa och mingel när litteraturföreningen fyller 50

Ålands litteraturförening firar sitt 50-årsjubileum lördagen den 25 november med bokmässa på Alandica, följt av fest i stadsbiblioteket. Föreningen ger också ut en historik skriven av Helena Forsgård.
– Vi ville inte ha den så gravallvarlig. Det var viktigare att den visar hur aktiv litteraturföreningen varit genom åren, säger Kerstin Kronqvist, medlem i kommittén bakom historiken.

Åländsk bokmässa ordnas klockan 11-16 i Alandica den 25 november, med bokförsäljning i foajén och författarsamtal i auditoriet.

I författarsamtalen deltar bland andra Mikaela Nyman, nominerad till svenska Yles litteraturpris 2023 för sin diktsamling ”För att ta sig ur en rivström måste man röra sig i sidled”, på länk från Nya Zeeland. Publiken kan också ta del av ett samtal mellan föreningens ordförande Ulrika Nettelblad, som nyligen vann Solveig von Schoultz-priset för sin novell Tåget, och andra författare under rubriken ”Ett skrivande liv/att skriva för livet”, och ett samtal med författaren Carina Karlsson under rubriken ”Är författarskapet en ö?”

Foto: Jonas Edsvik
Carina Karlsson är en av författarna som deltar i årets mässa.

Ett 30-tal författare, föreningar och antikvariat säljer böcker och andra trycksaker på bokmässan. De yngsta kan delta i en workshop under ledning av Hannamari Ruohonen där barn – men gärna också vuxna – får tillverka ett eget bokmärke.Det går även att köpa årets pinfärska upplaga av Sanct Olof, och litteraturföreningens 50-årshistorik, skriven av Helena Forsgård.

– Helena Forsgård har gjort ett jättebra jobb med ett jobb att pussla ihop det hela, och spåra verksamheten i tidningar och arkiv, säger Kerstin Kronqvist, före detta ordförande för litteraturföreningen och medlem i kommittén bakom historiken.

– Vi ville inte ha den så gravallvarlig. Det var viktigare att den visar hur aktiv litteraturföreningen varit genom åren, med en massa olika evenemang, att föreningen gjort väldigt många olika saker och fortsätter att göra det. Lite så att man någon gång suckar över att det ser ut som att vi har större resurser än vi har.

Historiken är illustrerad och lanseringen sker på bokmässan.

50-årsfirandet fortsätter därefter i stadsbiblioteket klockan 19-21. Där blir det litterärt program av Carina Karlsson och Fredrik Sonck, musik av harpisten Ronja Monto, samt mingel med drycker och tilltugg.

Båda tillställningarna är gratis och öppna för allmänheten, hälsar arrangörerna.