DELA

Marthor visade festdukningar på Getadagen

Festliga dukningar för alla tillfällen, från dop till begravning, från nyår till kräftskiva.
Det ställde Geta marthaförening, däribland Gunnel Henriksson och Sinikka Ahonen, ut i samband med Getadagen i lördags.

I Geta församlingshem är det dukat till fest. I salen står det tätt av bord med dukningar till både dopkaffe, studentkalas och begravningar. Geta marthaförening arrangerar varje år en utställning i samband med Getadagen. Man har tidigare ställt ut allt från gungstolar till städredskap, i år är festdukningar temat.
Gunnel Henriksson och Sinikka Ahonen har varit med och gjort utställningen.
– Det finns dukningsförslag för alla livets och årets högtider. Dop, konfirmation, studentkalas, bröllop och begravning, förklarar Gunnel Henriksson.
– Så har vi också dukningar för årets högtider som jul, nyår, påsk och midsommar. Blommorna, som förstås är en viktig del av en dukning, saknas ännu de sätter vi fram först strax före.
På församlingshemmets flygel ligger en ovanligt vacker brudklänning. med släp utbredd.
– Det är getabon Grace Lönnblads brudklänning, berättar Sinikka Ahonen.


Nytt varje år
Att varje år hitta på nya utställningsteman är inte svårt.
– Vi slåss varje år om vad vi skall ha, säger Gunnel Henriksson skämtsamt, men vi gör allt tillsammans. Nuförtiden är vi 10-12 aktiva marthor i Geta, med de äldsta hedersmarthorna är vi ett tjugotal. Det är lite svårt med nyrekryteringen
Marthorna är glada över att församlingen upplåter församlingshemmet åt dem. Under årets Getadag väntades massor av besökare.
– Ifjol besökte närmare 1000 personer traktorutställningen. Vi får varje år öka mängden portioner med kaffe och pannkaka, säger Gunnel Henriksson.
Getadagen, som arrangeras av Geta ungdomsförening, firas på lördagen.

KATARINA GÄDDNÄS

katarina.gaddnas@nyan.ax