DELA

Marknaden intas av 400 vikingar

Vikingar från 13 länder är på väg till vikingamarknaden som inleds på torsdag i Saltvik Kvarnbo.
– Vi har växt oss över havet och det kan bli ännu flera besökare än i fjol. Kanske uppemot 10.000 personer om vädret blir bra, säger Mariann Lindblom – eller Hildur, som hon heter på vikingaspråk.
På vikingamarknaden i Kvarnbo Saltvik har arbetet börjat med att ställa i ordning inför sommarens vikingamarknad. Hirdtält håller på att resas, utrustning inför kommande vikingaslag skapas och det är full aktivitet bland yngre och äldre vikingar.


Nya aktiviteter
Barnen kommer i år att få bidra med kreativitet och fantasi när barnteatern Jauvet kommer till vikingamarknaden.
– Berättelsen måste barnen själva fortsätta på vilket gör att de införlivas i historien på ett helt annat sätt, säger Gunilla Nilsson, även kallad Tygrika.
Slaget vid Kvarnboviken, Saltviken kallad i vikingatider, kommer att äga rum under fredagen och tidpunkten för slaget är 10.00.
– Det kommer fyra vikingaskepp från Sjökvarteret. Det finns en chans att se fartygen på vägen hit och då är Lemström respektive Färjsundet två bra exempel på utkiksplatser, förklarar Bengtwulf Wittfarne.
Namnet Bengtwulf härstammar från ordet wulf, som betyder varg och är symboliserat med jakt. Wittfarne berättar att det även kan sammankopplas med hans förmåga att jaga tjejer.


Hövding
Vikingarna kommer från 13 olika länder och uppemot 400 vikingar intar marknaden i Saltvik. Bland annat dyker det upp en gycklargrupp från Vitryssland, vikingar från Holland och Belgien samt slagskämpar från England.
– Fiblagårdskrigaren Bryan Betts har med sig sex krigare och han kamperar ihop med våran hird, alltså vaktstyrka, säger Wittfarne.
Fredrik Häggblom har varit med i vikingamarknaden förut men i år är det första gången som han får ikläda sig rollen som hövding.
– Jag har inte fått något vikinganamn ännu eftersom man måste förtjäna ett, säger han.


Bröllop
Det är många vikingaritualer på en marknad av Saltviks mått mätt. Det ska till och med bli bröllop och klockorna ringer in till det fredagen 24.7.
– Mannen är en fighter men han måste visa sig värdig och ta sig förbi en mur av sköldar, säger Wittfarne.
Roger Nordlund håller öppningstal och efter det är en återkomst inplanerad. Vem som dyker upp är hemligt men Hildur berättar att den gamle krigaren Olav Trygvason besökte vikingamarknaden under evenemangets första år.


Tuffa krav
Andra inplanerade aktiviteter är föreläsningar arrangerade av Ålands museibyrå men det ska även finnas föremål till försäljning på vikingaområdet och det finns arkeologer med för att sålla agnarna från vetet.
– Nya försäljare kräver vi referenser av för vi vill inte ha hit några plastvikingar, säger Wittfarne.
Vikingarna som Nya Åland talar med menar att det har varit ett vansinnigt tryck på grupper som vill komma till vikingamarknaden i Kvarnbo. Man har varit tvungen att avvisa gäster på grund av att det inte har funnits plats.
– Vi är riktigt stora när det kommer till vikingatid och det är för att vi inte blandar in andra historiska perioder, säger hövdingen.


Skäggtävling
Vikingafältet med den tillhörande marknaden är belägen på klassisk mark. Området vid Kvarnbo är från historisk vikingatid och ett smycke från trakterna kring Borgboda vittnar om det.
– Undersökningar har visat att smycket är gjort på Åland och det ligger ett gravfält precis här intill, säger Tygrika.
Marknaden bjuder också på en tävling ur den lite mera underhållande skolan. Speciella skägg ska avbildas och därefter blir det omröstning där förstepristagaren vinner evig ära.
Det finns en ny knarr inför vikingadagarna och det är en restaurang som håller öppet under fredag och lördag 18.00-23.00.


Balders hird
Hirden, det vill säga ålänningarnas egen vaktstyrka, ställer upp med ungefär 15 krigare med stridsutrustning. Vikingarna kommer att visa historisk stridsteknik och utkämpa strider mot hetlevrade vikingar.
En eldshow kommer att lysa upp himmelen under kvällarna och samtidigt kan uppemot 100 eldar vara i luften runt Kvarnbo.
– En hel dag är att rekommendera men annars är morgon eller kväll helt klart värt ett besök, säger Tygrika.

Text: NIKLAS E.W. ERIKSSON
Foto: ERKKI SANTAMALA