DELA

Marinofficeren som blev skärgårdsmålare

Hon skulle bli textilkonstnär eller textillärare. Men hon kom att i över 20 år verka som marinofficer. Nu är hon egenföretagare och på fritiden konstnär.
Under februari ställer Katarina Pihlström ut på Fäktargubben i Mariehamn.
Katarina Pihlström är född i Hudiksvall i Hälsingland 1960 och numera bosatt i Roslagen. Anknytning till Åland har hon genom att hennes mor varit gift med en ålänning.
– Som barn var jag mycket i Degerby på Föglö sommartid, berättar hon.
Hennes dröm var alltså att bli textillärare eller textilkonstnär och hon berättar att hon mellan 1976 och 1979 gick på olika textila utbildningar och kurser i form och färg. De senaste åren har hon också gått kurser i inredning och måleri.


Kapten i marinen
Men däremellan var det andra sysslor som gällde. Hon hörde till de första kvinnorna i Sverige som ryckte in i marinen och var mellan åren 1983 och 2005 verksam som marinofficer. Hennes grad är kapten.
– De sista åren var jag stationerad vid helikopterbataljonen på Berga.


Kommunikolog
I samband med de nedskärningar och inbesparingar som drabbat det svenska försvaret på senare år blev hon civil och är numera egenföretagare. Dock inte inom textilhantverk eller konst.
– Jag är certifierad kommunikolog.
Det är en ny disciplin och som bygger på tvärvetenskaplig forskning där man har tittat på vilka nycklar som är gemensamma för all mänsklig aktivitet.
– Det handlar om ett slags coaching, förklarar hon.
Dessutom är Katarina Pihlström också instruktör i navigation.


Fritidskonstnär
Vid sidan av detta, på fritiden, kommer konstutövandet in i bilden.
– Jag snickrar, syr och målar på min fritid och måleriet har kommit att ta allt mera tid i anspråk.
Bland annat målar Katarina dekorativa marina motiv. Bland annat signalflaggor, där hon också lägger in små flaggskrivna budskap.


Älskar fyrar
Det hon visar nu på galleri Fäktargubben är mest lugna skärgårdsmotiv med holmar, kobbar och skär. Och fyrar.
– Jag älskar fyrar, de står för det starka och trygga, säger Katarina som har med såväl Långe Jan som Långe Erik på Öland i sina motiv.
Måsar målar hon också gärna, inspirerad av Richard Bachs fabelaktiga berättelse om måsen Jonathan Livingston Seagull.


Rent och enkelt
Målningarna är gjorda i vitt på vitt, med en i övrigt mycket återhållsam färgsättning. I stället ger hon sina dukar struktur genom att använda palettkniv och måla lager på lager.
– Jag tycker mycket om det rena och enkla, förklarar Katarina.
Tidigare har Katarina Pihlström ställt ut i Norrtälje och Vaxholm. Utställningen på Fäktargubben kan man se till den 27 februari. Någon vernissage hålls inte, men den som vill träffa konstnären kan göra det i galleriet i dag, tisdag, mellan kl.12 och 15.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax