DELA

Mariehamnsrosor och gravar på stadsvandringar

Mariehamnsbilden utvidgas också i år tack vare stadsvandringarna som arrangeras under hela sommaren.
Vandringarna inleds redan nästa söndag. Då guidar Folke Wickström och Jerker Örjans under temat ”Västra hamnen i stadens historia och Esplanaden”.
– Vi börjar vandringen vid västra hamnen, som ju var anledningen till att Mariehamn grundades just här. Därefter rör vi oss söderut och pratar bland annat om badhusepoken och lite grann om Möckelö havsbad. Vandringen avslutas längs Esplanaden, där lindarna slår ut, säger Wickström.
Duon avslutar också stadsvandringarna. I slutet av sommaren står för två guidningar på begravningsplatsen.
– Vi håller faktiskt på att skriva en bok om gravgården och vandrar där ofta. Under vandringarna pratar vi också om kapellet som har en särskild historia och intressanta målningar, säger Örjans.
Samtidigt vill de slå ett slag för de kulturgravar som redan finns, och dessutom föreslår de gärna fler potentiella kulturgravar.
– Vi skulle gärna placera en liten informationsskylt bredvid befintliga gravar så att fler fick veta personernas historia, säger Wickström.
Kulturgravarna sköts om av församlingen och ”återanvänds” så att säga inte utan blir kvar.
– Potentiella kulturgravar kunde till exempel vara urmariehamnarna, vi vet om två stycken. Det är personer som finns med i Mariehamn första mantalslängd, säger Örjans.
I papperstidningen hittar du hela programmet för årets stadsvandringar!

Karin Erlandsson