DELA

Mariehamnselever får läsa hela natten

Ytternäs skolbibliotekarie Elspeth Randelin har tillsammans med hem- och skolaföreningen och IFK Mariehamn ordnat läsnatt i skolan tio gånger.
I år får för första gången eleverna också i stadens två andra lågstadier, Övernäs och Strandnäs skolor, stanna uppe så länge de vill och läsa böcker i skolan.
– Jag önskar att alla skolbarn på Åland fick vara med om en läsnatt, men hittills har vi inte lyckats få med de andra skolorna, säger Elspeth Randelin.
Idén till läsnatten, eller snarare till samarbetet med fotbollslaget, fick hon från engelska fotbollsligan Premier League där varje lag utser årets läsare bland spelarna.
IFK Marieham nappade på idén direkt och hela laget brukar komma ut och prata läsning och – förstås – en hel del fotboll med eleverna. I år delar laget upp sig för att kunna besöka de tre skolorna samtidigt.
– Alla fotbollsspelare läser inte, men då kan de prata om någon bok de önskar att de hade läst.
Tanken med fotbollsspelarna är att de lockar speciellt pojkarna till läsning.
Läsnatten infallen fredagen den 1 februari. I Ytternäs deltar alla skolans elever i läsnatten, i Strandnäs årskursena 1-5 och i Övernäs har man begränsat evenemanget till årskurserna 1-4 på grund av utrymmesbrist.
Hem- och skola-förenngarna är arrangör och ansvarig för evenemanget och därför ska varje barn ha med en stödperson. Eftersom fokus ligger på pojkarna och männens läsande i det här projektet ser arrangörerna gärna att mammorna stannar hemma och att det är papporna som övernattar tillsammans med sina barn.
Läs mer i papperstidningen!

Anne Sjökvist