DELA

Mariehamn utmanar i högläsning

Den 7 februari ordnar skolorna i Mariehamn samt stadsbiblioteket läsnatt. Men arrangörerna vill att hela Åland ska vara med.
– Vi utmanar alla skolor, bibliotek, daghem, ungdomsgårdar och kompisgäng att ordna högläsning, säger skolbibliotekarie Elspeth Randelin.
Ytternäs skola har ordnat läsnatt varje år sedan 12 år tillbaka. Förra året gick de övriga skolorna i Mariehamn med på tåget, och nu önskar stadsskolorna att hela Åland ordnar läsnätter.
– Det blir allt ovanligare att föräldrar läser för sina barn. Det är viktigt att man gör det, på det sättet väcks barnens intresse och deras kunskap ökar, och de får en läsande förebild, säger Elspeth Randelin, skolbibliotekarie på Ytternäs skola.
Den 7 februari ordnar stadsskolorna läsnätter. Då kommer eleverna till skolan där personal, inbjudna gäster och föräldrar läser högt för dem. I år är även Mariehamns stadsbibliotek med, där hålls högläsning för både barn och vuxna och man håller extra öppet till klockan 20.00.
– Kultur- och biblioteksledare Lars Midbjer och stadsdirektör Edgar Vickström läser högt för vuxna och jag och min kollega Lise-Lott Ehrnstén läser högt för barn, säger barn- och ungdomsbibliotekarie Annica Andersson.
Förhoppningen är att hela Åland hakar på evenemanget och ordnar högläsning för barn någon gång den 7 februari. Om högläsningen sker dagtid, kvällstid eller nattetid spelar ingen roll, bara den görs.
Läs mer i papperstidningen!

Malin Lundberg