DELA

Mariehamn och Geta har Nobelpristagaren

JMG (Jean-Marie Gustave) Le Clézio heter årets Nobelpristagare i litteratur.
Han fanns bland de tippade och han fanns bland dem som Mariehamns stadsbibliotek plockat fram på förhand. En koll i katalogen visar att han, utöver på stadsbiblioteket, bara finns i biblioteket i Geta. Ingen av bokhandlarna hade någonting inne av honom.  (På bilden Eva-Gustafsson-Lindvall på stadsbiblioteket.)
Helt otippad var han alltså inte, men bibliotekschef Eva Gustafsson-Lindvall på stadsbiblioteket erkänner utan omsvep att hon själv inte läst någonting av honom.
– Man skall ju vara ärlig, säger hon.
Fem av hans böcker kan biblioteket i varje fall tillhandahålla: ”Öken”, ”Vandrande stjärna”, ”Allt är vind”, ”Skattsökaren ”och den självbiografiska ”Afrikanen”. Dessutom har man en fransk volym: ”La quarantine”. I biblioteket i Geta finns ”Mondo och andra berättelser” och ”Färder i andra riken”.


Inte oläst
Bibliotekarie Susanne Donner, som letar fram uppgifterna i databasen, konstaterar också att de flesta av böckerna varit utlånade ett antal gånger under det senaste året. Så oläst är Nobelpristagaren inte på Åland.
En rundringning till bokhandlarna i Mariehamn visar att ingen den här gången hade någon bok inne av den nya nobelpristagaren.


Beställda
– Nej vi hade inget inne men jag sände i väg en beställning två sekunder efter att beskedet kom, säger Pernilla Söderlund vid Mariehamns bokhandel.
Också Angeli Roberts på Lisco och Bo Flege på Britas bok- och papper har samma besked: inget inne men beställningar är gjorda.
Sedan återstår att se när böckerna kommer. Om efterfrågan är stor så portioneras de böcker som finns ut på beställarna.
– I bästa fall kan vi ha någon av de tre titlar vi beställt inne nästa fredag, säger Angeli Roberts.


Ny bok på väg
Att det kommer en ny bok av Le Clézio på svenska nu i dagarna är en lyckträff för det lilla förlaget Elisabeth Grate Bokförlag, som specialiserat sig på fransk litteratur i översättning. ”Raga” heter den nya boken med undertiteln ”Att nalkas den osynliga kontinenten”. Det är en bok om hur globaliseringen hotar att ödelägga den gamla kulturen på ögruppen Wanatu i Söderhavet.
I den officiella motiveringen till att priset går till JMG Le Clézio beskrivs pristagaren som ”uppbrottets, det poetiska äventyrets och den sinnliga extasens författare, utforskare av en mänsklighet utanför och nedanför den härskande civilisationen”.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax