DELA

Marias Kalevala-scenografi hyllas

Den åländska scenografen Maria Antmans scenlösningar i uppsättningen av Hundarnas Kalevala på Wasa Teater hyllas av recensenterna.
”Magnifik” skriver Vasabladet, ”lysande” (loistava) är ordet Pohjalainen använder.
– Det är jättekul, för det är ganska sällan scenografin lyfts fram i recensioner, säger Maria Antman.

Roadmovie
Hundarnas Kalevala är baserad på Mauri Kunnas populära bilderbok, som är en fartfylld och respektlös version av Finlands nationalepos.
– Jag tyckte inte att Mauri Kunnas i och för sig fenomenala bilder behövde upprepas på teaterscen. Istället har jag baserat scenografin på en blandning av fantasi och forntida bilder av byar i östfinska trakter. Jag inspirerades mycket av visualiteten i serien Järntid (Rauta-aika) som gick i tv:n när jag var barn.
Maria Antman beskriver uppsättningen närmast som en roadmovie, som utspelar sig på många olika platser vilket gjorde scenografin till en verklig utmaning.
– Grundkonstruktionen består av ett podium i olika nivåer, och sedan kommer element in uppifrån, nerifrån och från sidorna. Jag har jobbat väldigt nära med dem som planerat ljuset eftersom det har stor betydelse för det visuella. Det har varit nästan som att jobba med en show snarare än en teateruppsättning.
Kommande projekt för Maria Antman är en engelsk komedi på Åbo Svenska Teater, som premiär i september, samt Oliver Twist på Unga Teatern i Esbo med premiär i januari 2013. (as)