DELA

Maria/Magnus från Föglö blir opera

– Jag är fascinerad av Maria Johansdotter som person. Var hon homosexuell eller utgav hon sig för att vara man av praktiska skäl?
När Katarina Gäddnäs i våras blev tillfrågad om att skriva libretto till en ny åländsk opera blev hon väldigt glad. Barbro Sundback från kulturföreningen Katrina hade ingen aning om att Katarina redan samlat material om Maria Johansdotter i flera år och att hon mycket väl kände till historien om Föglöflickan som flyttade till Sverige och bytte identitet till Magnus Johansson.
– Jag vill fortfarande skriva en bok om detta livsöde men först ska jag anpassa den för scenen. Det här är ett drömprojekt för mig, men ännu har jag många sångtexter kvar att skriva så jag hoppas på ett stipendium så jag kan ta ledigt från mitt heltidsjobb och ägna mig enbart åt detta en tid.
Det är första gången Katarina Gäddnäs skriver operalibretto.


Nyckelharpist
Maria Johansdotter föddes omkring 1683 i Sanda by på Föglö. Hon hade god sångröst och förekommer bland de tidigaste uppteckningarna om nyckelharpa på Åland. När hon var i 19-årsåldern följde hon med sin styvfar med vedskuta till Stockholm.
Maria tog först tjänst som piga och spelade därtill på krogar, men så småningom tog hon identiteten Magnus. Och för att återgå till frågan som Katarina själv ställer i ingressen.
– Min egen tanke är att hon bytte identitet både för att hon var homosexuell och av praktiska skäl, alltså för att få högre lön och slippa bli antastad när hon spelade på krogarna. Att alla pigor blev kära i henne tyckte hon nog inte var så dumt.
Läs mer i papperstidningen!