DELA

Många lovord för Metropolitan i stadhuset

Jättefint, fantastiskt, suveränt. Lovorden var många bland dem som såg Wagners ”Rhenguldet”i stadshusets sal på lördag kväll.
Det var åländsk urpremiär för de digitala sändningarna i realtid från New York. Och publiken prisade både själva operauppsättningen och överföringen av den.

Kulturföreningen Katrina står bakom den åländska mottagningen från New York i ett samarbete med organisationen Folkets Hus och Parker i Sverige. För utrustningen och det tekniska står åländska Lunmatic.
Det som gör den här typen av evenemang så spännande är att de moderna möjligheterna att låta publik världen över vara med om föreställningar just när de inträffar.
Det publiken i stadshuset tog del av mellan kl. 20 och 23 på lördag kväll var lördagsmatinén kl 13 i New York. På samma sätt bänkade sig publik på 1.400 andra platser jorden runt för ”Rhenguldet”.
Efter en del preludier i form av tekniska förklaringar kring scenografin och intervjuer med medverkande sångare började själva föreställningen som varade i två och en halv timme. Utan paus.

Nyan var där. Läs mera om föreställningen och åsikterna om den i dagens, måndagens, tidning.

Text och foto:

jan.kronholm@nyan.ax