DELA
Foto: ÅLANDSMOTIV Den här målningen med motiv från Färjsundet köpte Önningebymuseet nyligen på en auktion i Helsingfors för 1 110 euro.

Målning av Färjsundet ny på Önningebymuseet

En oljemålning av Ellen Favorin med motiv från Färjsundet är ett av de nyförvärv som Önningebymuseet gjort under december.
Önningebymuseet har gjort inköp med medel från vänföreningen. En liten oljemålning av Ellen Favorin med motiv från Färjsundet köptes på auktion i Helsingfors för 1 110 euro.

– Ellen Favorins målning är väldigt intressant då den visar färjan i Färjsundet och bryggan med den röda stugan samt en kilometerstolpe. Vi har sedan tidigare fem målningar av Favorin i samlingen och flera av dem med åländska motiv. Det här är dock det första vinterlandskapet. Favorin besökte Önningebykolonin 1889 på sommaren. Om den här målningen är från detta år vet vi inte. Det finns en obekräftad uppgift om att hon även målade på Åland 1885 och den här tavlan kan vara så tidig med beaktande av motivet, skriver Önningeby hembygdsförenings ordförande Kjell Ekström.

Museet har också köpt ett verk Ida Gisiko med motiv från Skagen för 17 000 SEK och en oljemålning av Georg Nordensvan i Stockholm för 5 000 SEK.

Nordensvan var akademikamrat med Hanna Rönnberg i Stockholm. Han besökte Önningebykolonin sommaren 1890, men hade då i princip övergett konstnärsplanerna och blev författare. Det är ytterst sällan verk av Nordensvan dyker upp på marknaden.

– Utropet var 8 000-10 000 SEK men vi fick tavlan för 5 000 så det var rena fyndet.

Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan!