DELA

Målar av sig prinsessmyt

Unga flickor mår inte bra av att göras till prinsessor. Det menar Mariam Nordberg (bilden) som nu ställer ut målningar med just prinsesstema i Hammarlands bibliotek.
Mariam, som sedan ett par år är bosatt i Hammarland Mörby, vet vad hon talar om. Hon berättar att också hon själv länge trodde att hon var en prinsessa.
– Min far var ju ”Husökungen” Rolf Nordberg (på Sottunga Husö) och då trodde jag självklart att jag var en prinsessa. Inte förrän jag började i skolan gick det upp för mig att jag inte var prinsessa utan helt vanlig, säger hon med ett leende.


Inte skjuta fågel
Men det ligger mycket allvar på botten.
– Jag fick ju inte köra snurrebåt eller ligga i vettaskåran och skjuta fågel. Som prinsessa måste man ju tas om hand…
I utställningen gör hon nu upp med prinsessmyten. Det sker i symbolistiskt laddade oljemålningar och akvareller med namn som ”Krigarprinsessa”, ”Prinsessa på väg ut”, ”Förvirrad prinsessa” och ”Prinsessans död”.
Lite utanför prinsesstemat faller en större oljemålning på duk som hon kallar ”Napoleons trädgård”.
– Den är nog lite Johan Scott-inspirerad, konstaterar hon.


Långt uppehåll
Utställningen är hennes första helt egna. Och det hon visar är helt nya arbeten, tillkomna efter ett långt uppehåll i målandet.
– Jag började måla på måndagen i sportlovet och då hade jag inte hållit i en pensel på fjorton år.
Mariam berättar om hur hon åkt till Sverige för att handla och på Rusta köpt en liten målarförpackning med ett par pannåer, penslar och några färgtuber.
– Jag målade strax slut på alltsammans och följande dag köpte jag mera material.


Gick på konstlinjen
Snabbt kom mycket av det hon lärde sig när hon 1992-1993 gick på konstlinjen vid Ålands folkhögskola tillbaka. Där hade hon haft Isa Hällström som lärare i måleri, Peter Winquist i keramik och Andy Horner i foto. Tillsammans med de övriga eleverna ställde hon då också ut i Ålands museum.
Att det sedan blev ett så långt uppehåll i konstskapandet för Mariam hänger samman med händelser som gjorde att hon kom att omvärdera mycket i sitt liv. Till det hör också att hon konverterade till islam.


Mognad
– Det var mycket som jag måste omvärdera och kasta ut, men nu kan jag ta in det igen och egentligen är jag tacksam att det blev så, att jag fått mogna och nu kan stå för det jag gör.
Under de år som gått har Mariam också ägnat sig en hel del åt skrivande, mest åt poesi. Att hon i våras kände att hon kört fast på det hållet gjorde kanske också sitt till för att hon skulle ta upp målandet igen, menar hon.


Inga ansikten
Prinsesstemat har också hela tiden legat och väntat på att få komma till uttryck. Men även om temat är det samma som hon kunde ha målat också för fjorton år sedan så finns det också sådant som hon uttrycker annorlunda i dag. Att hennes prinsessor och andra figurer i målningarna saknar ansikten hänger samman med att man inom islam inte avbildar någonting som har själ med ansikte.
– Bara Gud kan skapa ett ansikte men jag upplever det inte som någon begränsning. Det blir mera av lugn och harmoni i bilderna på det sättet.
Utställningen kan ses till den 20 september under bibliotekets öppettider: måndag och torsdag kl. 17-20.30, tisdag och onsdag kl. 10-13.30.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax

tfn 528 466

Foto: ERKKI SANTAMALA

erkki.santamala@nyan.ax