DELA

Målandet som hjälp och inspiration

Marlène Eriksson i Godby har i kväll vernissage på en konstutställning i kommunbiblioteket i Finström.
Det är hennes första utställning och också ett exempel på hur konst och skapande kan vara till hjälp i livet. ”Ursprung”, kallar hon utställningen.
Marlène Eriksson berättar att hon målat aktivt i sex år, sedan hon gick på sin första Mediskurs i akvarellmåleri med Isa Hällström.
– Jag gick på Isas kurser under 3-4 år och hon blev min stora inspiration. Den som fick mig att våga måla, säger hon.

Folkhögskoleår
De andra kicken blev det läsår som Marlène gick på folkhögskolans linje för konst och hantverk, 2008-2009. Där vidgade hon sin palett också till akrylmåleri, något som hon också ger exempel på i den utställning som hon visar i biblioteket.
– Det var ett mycket givande år, hela miljön på folkhögskolan är så inspirerande, säger hon.
Numera har hon också sin arbetsplats på folkhögskolan där hon jobbar som skolvärdinna, bland annat med ansvar för internatet på kvällar och nätter. Och trivs hon utmärkt.

Blev utbränd
Bakom sig har Marlène trettio år som sjukskötare, ett yrke där hon i två perioder råkar in i utbrändhet. Att hon hade börjat intressera sig för konstnärligt skapande var då viktigt.
– Inte när jag mådde som allra sämst. Då orkade jag inte med något målande men däremot hjälpte det mig när jag började bli bättre. Kurskvällarna med Isa Hällström blev väldigt viktiga för mig och efter min andra period av utbrändhet hjälpte det mig att jag kunde ta sabbatsledigt under ett år för att gå på folkhögskolan.

Fint ljus i växthuset
Numera målar Marlène på egen hand, för det mesta hemma vid köksbordet.
– Men den senaste tiden har jag också målat en hel del i växthuset. Ljuset är så härligt och man blir verkligt inspirerad.
Målandet går i perioder, men att hon kommer att fortsätta med det verkar hon övertygad om. Mycket finns ännu att lära.
– På folkhögskolan prövade jag på att arbeta med pastellkrita och det skulle jag gärna lära mig mera om. Att blanda pastell och akvarell är en annan möjlighet och jag är också nyfiken på grafik men för att syssla med det borde jag förstås gå på någon kurs.

Vernissage i kväll
På utställningen – som hon håller på initiativ av kultur- och bibliotekschef Fredrika Sundberg – finns femton arbeten med: akvareller, akrylmålningar och teckningar. Vernissage är det i kväll kl. 18-20 och utställningen kan ses till den 30 september.

Jan Kronholm

jan.kronholm@nyan.ax