DELA

Majafilmen födde kärlek till Åland

Det har gått mer än trettio år sedan Åke Lindman spelade in sin Majafilm på Åland. Filmen förde dåvarande ljudteknikern Matti ”Pena” Penttilä till Skarpnåtö och Björkholmen. Sedan dess har han återkommit varje sommar.
Nu kan Skarpnåtö hembygdsmuseum visa hans privata bilder från inspelningarna.
Åke Lindman, som gick bort i mars i år, gjorde sin Majafilm 1975 och då var Matti Penttilä en i filmteamet.
– Men det var inte mitt första Ålandsbesök. Redan 1974 var jag här med Karl Sahlgren, som då gjorde sin film om Joel Pettersson. Vi åkte kors och tvärs genom landskapet och jag tyckte att Åland var fint, säger Pena som inte tvekade när han följande år fick chansen att återkomma med Lindman.


Ville hyra sommarhus
Med var också filmfotografen Pauli Sipiläinen och Pena berättar att man efter en tid på Skarpnåtö vågade fråga Ragnar och Evy Häggblom om det kunde finnas någon stuga att hyra till sommaren.
– Allt var redan reserverat men sedan berättade Ragnar att man ärvt ett gammalt hus på Björkholmen som vi kunde få titta på om vi ville. Det var i februari och vi åkte ut en kväll efter inspelningarna. Det hade redan börjar bli mörkt och vi färdades både med båt och över is. Huset visade sig väl inte från sin bästa sida men vi tackade ändå ja till att få hyra det över sommaren.
– När vi senare kom tillbaka till Björkholmen när allt stod i blom mötte vi rena paradiset. Vi blev förälskade i stället direkt och sedan har vi återkommit, inte bara sommartid utan också under andra årstider.
När barnen var små bodde de två familjerna ofta samtidigt på Björkholmen men numera turas man oftast om med att vara där.
Pena skulle småningom byta ljudteknikersysslan mot att filma, producera och regissera både i eget bolag och på tv. Pauli fortsatte som filmare och arbetade också i senare produktioner med Åke Lindman, bland annat i långfilmerna ”Guldfeber i Lappland” och ”Framom främsta linjen”.


Vänskapsband
Södergårds på Skarpnåtö var centrum för inspelningen av ”Stormskärs Maja”. Här gjordes det mesta, bortsett från scenerna från Väderskär, filmens Stormskär.
Pena minns att det var många involverade i arbetet. Mer än hundra personer sammanlagt, alla skådespelarna och statisterna kom från Åland. Under arbetet kom man också i nära kontakt med familjen Häggblom och vänskapsbanden har bestått genom åren.
– Det var så fina och hjälpsamma människor vi mötte, säger Pena som också har bara gott att säga om Åke Lindman.
– Han var en av de bästa regissörer som jag samarbetat med. Han var alltid lugn och tog hänsyn till alla.


Mycket arbete
Ragnar Häggblom gick bort 2007 men Evy Häggblom och dottern, Britta Häger, har också de bara positiva minnen av filmfolket. Men de minns att det var en sommar med mycket arbete vid sidan av det som skulle göras på gården.
– Ragnar byggde ju upp husen på Väderskär och jag bakade palt och bröd och hjälpte till med olika saker.
Bland annat vävde Evy tyg till dräkter för filmen, bland annat till blusliv och bussaronger. Allt enligt anvisningar som hon fick per telefon av Maja-författaren Anni Blomqvist som själv aldrig besökte inspelningarna.


Tält blåste bort
När jag frågan Pena om han minns några speciella episoder från inspelningsåret berättar han om ett minne där Väderskär verkligen gjorde skäl för sitt namn.
– Vi bodde ute på Väderskär i armétält, skilda tält för pojkar och flickor. En kolmörk stormnatt i oktober vaknade vi av skrik när flickornas tält blåste i väg…
En annan gång gick ett motordrivet elaggregat till botten när man skulle flytta det ur en båt, men man fick upp det och kunde småningom får det att puttra i gång igen.


Flitig med kameran
Matti Penttilä var fotointresserad redan vid den här tiden och under inspelningarna var han flitig med kameran. Resultatet blev nästan 300 bilder av vilka man nu kan se ett urval i hembygdsgården.
Britta Häger berättar att man för en billig penning fick tag på ett vitrinskåp som Ålands museum inte längre hade behov. Skåpet, som har utdragbara lådor, kom väl till pass när man fick möjlighet att visa bilderna.
I farstun på Södergårds kan man nu dra ut tjugo lådor och titta på bildurvalet under glas. När man sedan tar sig en titt på själva museet går det lätt att känna igen sig, det är inte mycket som har förändrats även om huset målats utvändigt.


Jubileumsår
Britta konstaterar att det genom fotoutställningen finns mera att titta på mellan de guidade visningarna. Dessutom passar det ju bra att Majafilmen uppmärksammas i år när det gått 100 år sedan Anni Blomqvist föddes.
Skarpnåtö hembygdsmuseum är under sommaren öppet alla dagar kl. 10-18.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax

Foto: ERKKI SANTAMALA

erkki.santamala@nyan.ax