DELA

Magiskt i årets biblioteksvecka

”Det magiska Norden” är tema för den nordiska biblioteksveckan som inleds i dag. Under veckan kuras det skymning och hålls en rad andra aktiviteter i biblioteken runt om i Norden och även på Åland. (På bilden Lene Kaaberbøl som  hör till de förfatare som läses i veckan.) 
Temat ”Det magiska Norden” fokuserar på nordisk fantasy, skräck och magisk realism. En tusenårig text från Eddan kontrasteras av en nutida. För barn och unga handlar det om världsberömd dansk fantasy och modern isländsk saga.
Gemensamt för årets utvalda författare och verk är att de alla är internationellt uppmärksammade bästsäljare och filmatiserade. John Ajvide Lindqvists skräckroman ”Låt den rätte komma in” är utgiven i 30 länder, Lene Kaaberbøls ”Skämmerskans dotter” är kult bland fantasyfantaster världen över, bland annat. i Japan. Andri Snær Magnasons ”Berättelsen om den blå planeten” är översatt till tolv språk. Den fjärde utvalda högläsningstexten är dikten ”Valans spådom” ur den poetiska eddan.
En nyhet för året är att Ålands radio under veckan sänder uppläsningar av de utvalda texterna. Sändningstiderna kan man hitta på radions hemsida. Allmän information om den nordiska biblioteksveckan kan man finna på internetadressen http://www.bibliotek.org. (jk)