DELA
Foto: Cata Portin

Lundbergs roman Is blir opera

Ulla-Lena Lundbergs prisbelönade roman Is blir opera. Den finländska kompositören Jaakko Kuusisto tonsätter operan som skall ha premiär i januari 2019.
Författaren Ulla-Lena Lundbergs roman Is fick Finlandiapriset 2012, romanen nominerades även till Nordiska rådets litteraturpris och har sålts på svenska och finska i över 150 000 exemplar.

Nu blir romanen alltså opera på finska. Librettot har skrivits av Juhani Koivisto som är dramaturg på Nationaloperan i Helsingfors. Flera aktörer har tidigare velat göra scenuppsättningar av romanen, men Lundberg har hittills endast gett rättigheterna till Nationaloperan, skriver operan i ett pressmeddelande.

Regissör blir Anna Kelo som arbetat på Nationaloperan sedan 1994. Kelo har även regisserat operor utomlands bland annat Boris Godunov i Israel 2013.

I operan gestaltas hur en ung präst med familj slår sig ner sina bopålar i ytterskärgården. Kriget är över, det råder brist på allt, men på ön är livet blomstrande och alla tycker om den unga prästen. Vid det glittrande havet hålls kyrkoherdeinstallation, snart kommer dock vintern med sina stormar och prästen känner inte isen och dess bedräglighet.

Läs mer i torsdagens Nya Åland!