DELA
Foto: Pär Wickholm<07_Bildrubrik>BLANDAR Louise Hoffsten bjuder på låtar från en lång karriär när hon kommer till Alandica.

Louise Hoffsten i stan i kväll

Influenserna kommer från Emmylou Harris, Robert Johnson – och U2.

Så brett spänner Louise Hoffsten bågen på sin senaste platta.
Skivan som kort och gott heter ”L” släpptes i oktober och har fått ett gott mottagande. Rötterna i klassisk blues och r’n’b blandas med moderna ljudbilder.

– Soundet på den nya plattan är litet annorlunda men jag kan bara göra musik på mitt sätt. En bra låt ska kunna framföras på många sätt. Också med bara sång och gitarr, säger hon till Nya Åland.

Hon har hunnit med mycket under sin karriär. Hon kallas ibland bluesdrottning men de största kommersiella framgångarna hade hon med den radiovänliga poprocken på Rhythm’n’blonde (1993), med hitsinglarna Let The Best Man Win och Hit Me With Your Love Thing.

Då hade hon redan varit sångerska i bluesrockbandet Sky High och gjort ett par soloplattor, inklusive en session med amerikansk bluesrockadel i Memphis.

Hon hade kontrakt med ett av världens största skivbolag och en Amerikalansering hägrade. Men av den blev det ingenting.

– Klart att jag blev besviken då. I dag är jag det inte längre. Jag har fått något mycket bättre. En USA-lansering hade inneburit att jag fått harva runt där och promota en platta i evigheter. Det hade jag inte mäktat med. I stället lever jag i Sverige, har en bra karriär och familj, och får spela med fantastiska musiker.

I Finland har hon turnerat med österbottniska Wentus Blues Band.

– På det första giget jag gjorde med dem blev jag förvånad. ”Herregud, känner folk till mig här”, tänkte jag. Jag visste inte att mina plattor spelades i Finland också.

I kväll kompas hon av The Rockarounds, ett gäng musikerkompisar med djupa rötter i den svenska pubrockscenen. Medlemmarna har tidigare spelat med Steve Gibbons, Graham Parker, Jerry Lee Lewis syster Linda Gail Lewis, med flera.

– Det blir en väldigt blandad spelning, med nytt material och låtar från de äldre skivorna, säger Louise Hoffsten.

Konserten på Alandica börjar kl. 19.30.