DELA

Livet på Ledsöra skildras i bok

Om utvecklingen i skärgården med fokus på Ledsöra i Vårdö skriver Bengt Häger i Hammarland.
Nyligen fick han ett stipendium från Svenska kulturfonden för projektet och han hoppas få ut boken i höst.
Boken om Ledsöra blir Bengt Hägers andra. Hans första, som kom för några år sedan, handlade om Sälskär och fyrvaktarlivet där mellan 1868 och1949.
Att Häger skriver just om Ledsöra hänger samman med att han fru Maj-Lis kommer därifrån och Bengt har själv har rört sig på Ledsöra ända från femtiotalet.
– Jag har ju aldrig varit bofast på Ledsöra men vi har vår sommarstuga där och jag har följt med utvecklingen.


Länge bebott
Sedan 1990-talet har Ledsöra ingen fast befolkning men ön var före det bebodd i flera hundra år. Den var en viktig etapp på postvägen och hade också gästgiverirättigheter. Servicen till postförarna hade faktiskt i tiden sin betydelse för att den befolkades.
Två torp fanns det på Ledsöra och familjerna var ofta stora. Men småningom avfolkades ön liksom så många andra bebodda utskärsholmar på Åland.
– De unga flyttade bort eftersom det inte fanns någon möjlighet att försörja sig, konstaterar Bengt Häger.


Rikt bildmaterial
Nu vill han berätta om utvecklingen, om förändringen av skärgårdslivet på Ledsöra. I viss mån berörs också de närliggande Kullskär och Stångskär. Och på ett allmänt plan handlar boken också om utvecklingen i hela skärgården. Texten illustreras både med äldre bildmaterial och med bilder som författaren själv tagit.
Texten till boken är i stort sett klar och Häger hoppas få ut den någon gång under hösten.
– Förhoppningsvis redan innan julruschen sätter in, säger han.
Hans bok om Sälskär blev en stor framgång och kom ut i hela fyra upplagor. Nu hoppas han att det också skall finnas intresse för Ledsöraboken.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax