DELA

Litteraturdagar på temat mod

”Det är inte svårt att vara modig om man inte är rädd”. Citatet av Tove Jansson kompletterar mottot för årets litteraturdagar som är mod. I går presenterades programmet som även i år bjuder på en hel rad intressanta författare. (På bilden från vänster Isabella Sarling, Lise-Lott Ehrnstén, Anna Eklund och Annica Andersson ur arbetsgruppen för dagarna.)
Årets litteraturdagar hålls redan den 7-9 mars eftersom påsken i år infaller ovanligt tidigt.
Till invigningen, fredagen den 7, kommer Jörn Donner som själv har valt rubriken ”Gå mot strömmen” för sitt invigningstal. Vid invigningen blir det också musikprogram med Sofia Chanfreau, sång och piano, och Anton Krantz, gitarr och slagverk.


Plakatpoeter
Fredagskvällen är liksom tidigare vikt för ett program med lite ungdomligare inriktning. Ruriken är nu ”Plakatpoeter, bondsystrar och smågudar” och de medverkande författarna är: Clara Diesen, Philip Teir, Emma Hamberg, Mohamed Omar, Mikaela Taivassalo och Ulf Karl Olov Nilsson, den sistnämnde Augustprisnominerad i fjol.
Fredagskvällens tillställning får i år sin musikaliska inramning av Caroline af Ugglas, aktuell med sin nya skiva med musik av Janis Joplin. Också en tribut till att det nu gått 40 år sedan Joplin dog.
Konferencier är Carljohan Listherby. Liksom tidigare ges ungdomsrabatt på fredagskvällen. För sju euro kan man slinka in om man är under 20 år.


Lördagssamtal
Lördagen inleds på traditionellt vis med en genomgång av fjolårets åländska bokutgivning, presenterad av kulturredaktörerna Benita Mattsson-Eklund och Jan Kronholm. På det följer även denna gång utdelningen av de åländska bibliotekspengarna i form av stipendier till åländska författare.
Lördagens program fortsätter sedan med den åländska romandebutanten Sonja Nordenswan i samtal med Nyanjournalisten Karin Erlandsson. ”Det avgörande klivet” är rubriken.
Följande punkt i lördagsprogrammet är ett samtal mellan författarna Daniel Sjölin, Augustnominerad i fjol, och Mohamed Omar under rubriken ”Språket som författarens vingar”.
På det följer ett samtal mellan författarna Mikaela Taivassalo och Katarina Gäddnäs. ”Från exodus till amen” är rubriken.
Efter en kort paus följer ett samtal mellan Finlandianominerade Agneta Ara och författaren Sanna Tahvanainen om ”Livet, döden och kärleken.


Det andra inte vågar
Invigningstalaren Jörn Donner får vi sedan möta i ett samtal med journalisten Jonna Ekman under rubriken ”Att säga det andra inte vågar”. På det följer författaren Barbara Voors i samtal med Karin Erlandsson. Rubriken är ”Håll ut! Håll Tyst! Håll om! och lördagens dagsprogram avslutas med en diskussion kring civil olydnad, mod och integritet med författarna Arne Dahl, Göran Greider och Katarina Gäddnäs. Diskussionsledare är Nyans chefredaktör Nina Fellman.
Lördagens program presenteras och binds samman av Ulrika Lind.


Kväll kring orden
”Vid gott mod” är rubriken för lördagskvällens traditionella litterära supé i stadsbiblioteket, ”en kväll kring orden som räddar människan”. I programmet medverkar Katarina Gäddnäs, Kenth Danielsson, Daniel Sjölin, Barbara Voors, Arne Dahl och Jörn Donner.
För den musikaliska underhållningen står Nina Ramsby och Martin Hederos som framför musik av bland andra Cornelis Vreeswijk. Liksom i fjol är Jonna Ekman konferencier.
Supékock är även i år Michael Björklund och han presenterar nu en meny med Örtstekt fläskinnerfilé med rostad timjansås, potatispuré och buljongkokta grönsaker. Som dessert bjuder han på chokladkräm med fläder- och hallonkompott.
Biljetterna till supén släpps den 5 februari, på Runebergsdagen.


Greider predikar
Litteraturdagarna avslutas traditionsenligt med gudstjänst i S:t Görans kyrka tillsammans med Mariehamns församling kl. 11. För den litterära predikan står denna gång Göran Greider.
Efter gudstjänsten finns det ännu möjlighet att delta i en litterär stavgång från kyrkan till biblioteket med Kjell Andersen som ciceron.


Öppet hus
Även i år finns ett alternativ till supékvällen. Litteraturföreningen håller öppet hus med åländska skrivare, denna gång på restaurang Pommern. Det blir uppläsningar, servering och litterärt mingel.
Åbo Akademis bibliotek återkommer i samarbete med litteraturdagarna och Högskolan på Åland med ett seminarium. Den 6-7 mars är temat ”Tillblivelse och sammanbrott – världsbild(er) i rörelse” med såväl forskare som författare bland föreläsarna.
När programmet presenterades i går verkade medlemmarna i den planerande arbetsgruppen mycket nöjda med det program man fått ihop till de sextonde litteraturdagarna. Projektledaren Isabella Sarling konstaterade att man lyckats väl med att få med alla litterära smakriktningar: poeter, deckarförfattare, biografiförfattare och romanförfattare.
– Glädjande är också att vi har en Finlandianominerad- och två Augustnominerade författare med.
Lise-Lott Ehrnstén noterar att man nu kan presentera Arne Dahl – eller Jan Arnald som han egentligen heter – eftersom han var tvungen att ställa in i sitt besök i fjol.


Mod att bibehålla
Ehrnstén menar att mottot ”mod” kan ses som mod att inte förändra och då tänker hon på själva programupplägget för litteraturdagarna. I arbetsgruppen kom man fram till att man vill hålla fast vid det gamla beprövade konceptet.
Litteraturdagarna har en budget som balanserar på 78.000 euro. Viktigaste finansiär är Mariehamns stad som anslår 25.000 i stadens budget, men man är också beroende av en lång rad andra sponsorer, både fonder och privata företag, för att kunna genomföra dagarna.
Hela programmet finns utlagt på litteraturdagarnas hemsida på internet, http://www.litteraturdagarna.ax är den nya adressen.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax

tfn 528 466