DELA

Litterär bakficka bjuder på lokala författare

”Varje människa är en bok”. Det är temat under helgens litterära bakficka på restaurang Pommern.
Åtta författare medverkar.
– Det är en härlig mix av unga, gamla, etablerade, oetablerade, kvinnor och män, säger Carina Karlsson.
Litteraturföreningen startade sin parallellaktivitet år 2000. Litteraturdagssupén var slutsåld och det fanns ett behov av ett arrangemang under lite friare former.
– Det var inget motdrag från vår sida utan snarare ett komplement till litteraturdagarna, säger Anne-Louise Fogelström.
Inför årets arrangemang satte sig styrelsen ner och spånade fram en rad namn. En inbjudan skickades ut och de åtta som svarade först fick vara med.
Medverkar gör Poetry Slamvinnaren Felix Quarnström, Doris ”DoDo Ingman som senast i höstas gav ut en bok med minnesbilder från sin barndom i Finström, sjöfartsförfattaren Kurt Skogberg, journalisten och författaren Kiki Alberius-Forsman samt Erik Sjöblom, som efter en paus på nära fyra decennier givit ut en ny bok med dikter. Deltar gör även Ulf Nyback som har skrivit en självbiografisk roman om sin uppväxt i sjömanshusen vid Scheffersgränd, författaren Leo Löthman och Maj-Britt Jansson.
– Maj-Britt har alltid skrivit men är ingen utgiven författare. Vi hoppas att hon kan vara en inspirationskälla för hur man kan göra om man vill skriva, säger arrangörerna.


Ingen öppen scen
De är nöjda över bredden på de inbjudna. Här borde finnas något för alla.
– Förhoppningsvis blir det både krockar, sammanfogningar och explosioner, säger Carina Karlsson.
Tidigare år har kvällen avslutats med en öppen scen där publiken kunnat ta tillfället i akt och framföra något. Det momentet har dock slopats i år.
– Programmet är redan så späckat, säger Anne-Louise Fogelström.


Även musik
Sångtrion ”Treå” med Elisabeth Ekman, Anna Rydén och Maria Stenberg står för kvällens musikaliska underhållning. På repertoaren står åtta låtar, varav gruppen har skrivit fem. Spelningen delas upp i två block.
– Vi är tre gamla musiker som äntligen får göra det vi tycker att är kul, säger Elisabeth Ekman.
Den litterära bakfickan öppnar klockan 19 på lördag. Inträdet är fritt. På menyn finns rätter som Jägarens leende, Stormskärsskaffning, Toast Katrina och Valdus lilla gröna .
– Boka gärna bord om ni vill äta och sitta relativt nära scenen, hälsar arrangörerna.

Annika Kullman

annika.kullman@nyan.ax