DELA

Lindqvist levererade målande historia

– Att kunna anpassa sig och överleva är en välutvecklad åländsk talang.
Det sade Herman Lindqvist då han i går kväll invigde utställningen ”Utpost, mellanland & brygga – på jakt efter Ålands identitet efter 1809” i Ålands museum.
– Ingen av er som är här i kväll skulle vilja ha varit här för exakt 200 år sedan!
Så började Herman Lindqvist sitt tal i går kväll inför en stor publik. Många hade nämligen kommit till Ålands museum för att lyssna på den berömda svenska journalisten, författaren och historikern.
Lindqvist fortsatte med att målande beskriva situationen på Åland, i Sverige och i Finland då invasionen av ryska tsarens män år 1809 var ett faktum.

Tsarens flagga
– På Åland fanns 17.000 ryssar. Tsarens flagga vajade överallt och allt som hade med Sverige att göra var nedrivet.
Farsot och armod härjade på Åland, var tionde omkom och endast 7.000 överlevde. Men ålänningarna visade en inre styrka som väcker Lindqvists beundran och som han också ser som ett första frö till det som är dagens självstyrelse.
– Att kunna anpassa sig och överleva är en välutvecklad åländsk talang, konstaterade han.

Med hustrun
Herman Lindqvist var inbjuden som Ålands fredsinstituts gäst och han kom tillsammans med hustrun Birgitta Lindqvist. Lagtingsledamot Barbro Sundback (S) bjöd, i egenskap av dels fredsinstitutets ordförande, dels ålderstalman, tidigare på dagen paret på lunch i Borgstugan i Kastelholms slott.
– Vi diskuterade mycket historia men också nationalkaraktärer, berättar Sundback.
Lindqvist är ju känd för att i flera böcker beskriva egenskaper hos ett folk. Hans teori är att människor blir likriktade då de lever i grupp och påverkas av samma yttre faktorer.
– Men han säger också att detta håller på att försvinna i och med globaliseringen.

Given gäst
Birgitta Lindqvist är också författare med en repertoar som inkluderar allt från poesi till böcker om den kinesiska kulturrevolutionen.
– Birgitta Lindqvist läser helst sina dikter högt för en publik som vill lyssna. Hon är alltså en given gäst på Ålands litteraturdagar, sade fredsinstitutets direktör Sia Spiliopoulou.
Också statsminister Matti Vanhanen (C) höll tal vid gårdagens invigning. Han betonade vikten av att ge stöd åt ålänningarna för att utveckla rollen som brobyggare.

TITTE TÖRNROTH-SARKKINEN