DELA

Leva enkelt ger mera

– Vi går miste om något om vi alltid vill ha allt.
Det säger frilansjournalisten och smyckessmeden Giséla Linde i Mariehamn som just kommit ut med en handbok i det hon kallar frivillig enkelhet.
”Lev enklare. Idéer för en hållbar livsstil” är titeln på boken som Viva, ett dotterbolag till bokförlaget Forum i Sverige ger ut.
Boken handlar om det som på engelska kallas simple living, frivillig enkelhet, och i vid mening om frågan om hur vi skall hantera jordens resurser genom att bli bättre på att hushålla med våra egna.
Bokens författare Giséla Linde kommer ursprungligen från Mariehamn men har under en tjugoårsperiod bott utanför Åland, i Helsingfors och Stockholm. Sedan fyra år är hon nu tillbaka på Åland och kombinerar sitt arbete som frilansjournalist med att vara smyckessmed. I sitt jobb som frilansare har hon skrivit mycket om just livsstilsfrågor och hälsa, bland annat för tidningarna Hälsa och PS i Sverige.


Fann röd tråd
Att hon nu kommer ut med en bok som handlar om vår livsstil förklarar hon med att hon i sitt arbete som journalist märkte att hon ofta skrev om frågor som tangerade vårt sätt att leva och hushålla med våra egna och jordens resurser. Och om hur vi förhåller oss till livet.
– Oj, här finns ju en röd tråd, märkte jag och också att det var något som jag själv försökte praktisera i mitt eget liv.
– Jag har ju själv prövat på att byta jobb och sätt att bo och försökt välja det enkla.
Downshifting, nedväxling, är också ett begrepp som förekommer i dessa sammanhang, hur skall man förstå det?
– Många jobbar för mycket och sover för litet och har inte tid att njuta av livet och det har gjort att fler och fler nu är intresserade av ett alternativt levnadssätt. Det handlar inte om politik utan om att man på ett privat plan börjat ifrågasätta behovet av prylar, stort och fint boende och strävan efter att göra karriär. Man vill kanske ha mera tid för att måla tavlor eller leka med barnen.


Handlar om livsstil
Giséla Linde är noga med att påpeka att det inte handlar om någon färdig mall, något schema som skulle passa alla, och hon är inte heller ute för att moralisera.
– Det handlar om att hitta en personlig livsstil, säger hon.
Men är det inte lite av ett i-landsproblem? Måste man inte först ha en viss levnadsnivå för att kunna välja att trappa ned?
– I viss mening är det kanske så men att resonera så är också att göra det lite för lätt för sig. Jag tycker att det snarare handlar om ett intresse av att göra något av de förutsättningar man har. Om man har ont om pengar finns det ju ett verkligt behov av att prioritera. Tidningarna skriver visserligen mest om pr-konsulter och andra som trappar ned från tjusiga yrken eftersom det speglar kontrasterna, men att medvetet leva enkelt är något som alla kan göra.


Medvetenhet
Enligt Giséla Linde handlar det om att medvetet ta hand om oss själva, vår tid och vår hälsa och på det sättet också om samhället omkring oss och miljön.
– Vi måste ta hand om oss själva för att orka engagera oss och ta hand om samhället runt omkring oss.
Hur gör du själv då?
– Jag har valt att jobba som frilansjournalist och smyckessmed utan den trygghet som en fast anställning ger och jag har valt att minska min konsumtion väldigt mycket, blivit en kräsen konsument som bara köper de saker som jag verkligen vill ha, men jag är inte extrem på något sätt, inte fundamentalist, jag gillar till exempel kläder men satsar mera på att ha min stil än att följa modet, säger Giséla Linde som bor i lägenhet med sina två barn och som delar bil med sin före detta man.
Hon säger också att det sätt hon lever på i dag är en produkt av en lång process som pågått under hela hennes vuxna liv.
– Men jag tycker om mitt liv och tror på detta att leva medvetet. Jag har egentligen inte valt bort någonting konsekvent och absolut men däremot ändrat på proportionerna. Jag har till exempel inte slutat flyga, men gör mindre ofta och jag väljer inte så ofta växthusgrönsaker som förr. Nöjer mig med färre tomatklyftor i salladen.


Svårt öka lyckan
Giséla Linde påminner också om att vi har svårt att uppskatta sådant som vi bara tar för givet och att de som forskat i begreppet lycka konstaterat att det är svårt att öka lyckokänslan med materiell välfärd när människans grundbehov är tillfredsställda och att vi kanske går miste om känslan av fest om vi inte lever lite enklare emellanåt.
– Nu är vi inne i fastetiden men äter fastlagsbullar ända till dess det blir dags för marsipankycklingar, säger Giséla Linde för att exemplifiera vad hon menar.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax