DELA

Lemböte har fostrat många musiktalanger

Många av Ålands nuvarande sångare och musiker har tillbringat en del av sina barndomssomrar på Lemböte lägergård. En av dem är jazzsångerskan Johanna Grüssner.
Nya Åland sammanförde henne med Richard Hägerstrand 11 år, en av deltagarna i årets musikläger på Lemböte.
– Åh, jag blir lite rörd av att komma hit! Barnen leker och havet glittrar. Så mycket har hänt sen jag var här på läger, men ändå är det mesta sig likt på nåt sätt, Johanna Grüssner skiner i kapp med solen på Lemböte lägergård.
Här har Ålands prosteri i över 30 år ordnat musikläger för barn. Man övar sång och musik, leker, badar och umgås. På Lemböte har många musiker och sångare varit på läger eller som ledare: Therese Karlsson, Jenny Carlstedt, Annika Sjölund, Christian Juslin, Markus Helander, Dan Karlström med flera. Det viktigaste är att ha roligt, men man lär sig också en hel del.

Perfekt koncept
Johanna tycker att konceptet med musikläger för barn är i det närmaste perfekt.
– Man jobbar intensivt med musik en vecka, på kort tid får man verkligen djupdyka in i musiken, man lär sig verkligen massor och får kombinera det med lek och bad och sen avsluta med en konsert.
För Johanna kom musiklägren att betyda väldigt mycket.
– Det är viktigt med läger. Jag längtade till Lemböte hela vintrarna. Första gången var jag egentligen för liten för att få delta, men mamma ringde och begärde dispans så jag fick komma, sen var jag alla år tills jag blev för gammal. Ledarna bland andra Guy Karlsson, Patrik Blomberg och Andreas Fliflet var mina stora idoler.

Världens sånger
Richard Hägerstrand är 11 år och bor i Helsingfors, fast på Åland på sommaren. Han är på musikläger för andra året i rad.
– Lemböte är jättefint. Det är fin atmosfär, man får vara som man är på Lemböte och så träffar man många olika människor.
Årets musiktema är Världens sånger. På konserten har barnen vita t-skjortor med all världens flaggor som de själva målat. Vissa år har man uppträtt med musikaler, men i år är det sånger från olika delar av världen, en del dans och lite agerande till sångerna. Man sjunger sånger bland annat från södra Afrika, Israel och de nordiska länderna.

Lägerbus
Till lägerlivet hör en hel del bus.
– Ja, jo vi brukade ju springa över till killarnas rum, så var man hemligt kär och skickade brev och sånt, berättar Johanna.
– Vi gör i stort sett samma sak. Vi brukar springa och väcka varandra, skrattar Richard.
Man kan ju undra hur de orkar sjunga på dagarna om de busar på nätterna.
– Det finns alltid kraft att sjunga säger Richard, men det blir ju inte alltid lika bra.
Många av de barn som nu är på Lemböte har föräldrar som var på Lemböteläger som barn.
– Man vill ju ge vidare till sina barn allt det som varit fint och viktigt för en själv, säger Johanna.
Hon kommer absolut att uppmuntra sina barn att fara på musikläger när de blir tillräckligt stora.
– Lemböte skall alla få uppleva, slår Richard fast med emfas.

Efterfrågan
Anders Laine, kantor i Mariehamns församling har varit huvudansvarig för årets musikläger. Hela 79 barn i åldrarna 7-12 år deltog i år.
– Allt har gått väldigt bra.
Det har visats sig finnas en viss efterfrågan på musikläger även för äldre barn.
– Vi är medvetna om det och har funderat på att också arrangera musikläger för äldre, men det är inte så lätt att få in det i sommarplaneringen på Lemböte. I år var det dessutom lite svårare än vanligt att få tag i tillräckligt många lägerledare, men vi får se till ett annat år.

KATARINA GÄDDNÄS

katarina.gaddnas@nyan.ax