DELA

Lekfullt kulturjippo i Jomala

Med betoning på kultur och lekfullhet skall det bli friluftsfest i Jomala Prästgårdenby på lördag eftermiddag.
Arrangörerna räds inte att det redan är oktober men hoppas nog på hyggligt väder och många lekfulla besökare. (På bilden från vänster: Gunilla Jansson, Olle Strömberg, Kari Niskanen och Stäni Steinbock.)
”Hippo-jippo” kallas tillställningen på gräsmattan mellan Kommungården och Kantorsgården. Enligt konstnär Kari Niskanen, som tog initiativet, syftar Hippo på flodhästen, Hippopotamus amphibius. Flodhästen var ett viktigt djur för honom redan som barn och ett motiv i flera konstverk som han gjort genom åren.
Tidigare har biblioteks- och kulturnämnden ordnat med ljusfester men nu försöker man sig på något annat, förklarar Gunilla Jansson som är biblioteks- och kulturchef i kommunen.


”Skojigt, lekfullt”
Klockan 12 kör man i gång och under eftermiddagen bjuds det på både lekar och program av olika slag.
Det blir ”Skojigt med clownen Jolle” (Olle Strömberg), som bland annat bjuder på balanslekar och trollerier, och ”Lekfullt med Stäni Steinbock” som kommer med egna visor. Under Kari Niskanens ledning skall unga kunna vara med och måla – eller snarare måla om – tre olika konstverk, däribland den stora flodhäst som han en gång ställde ut vid stadsbiblioteket.
– Jag har tröttnat på dess rosa färg, säger Niskanen.


Konstutställning
Till Hippo-jippot ordnar han med en utställning utomhus och vandrar man över till kommunbiblioteket kan man ta del av mera konst.
Där ställer nämligen Elvi Henriksson och Mikaela Elfsberg ut målningar medan Inga-Britt Wiktorsson visar den fotoutställning som hon tidigare i höst visade i biblioteket i Godby.
Konstnärerna har donerat verk som vinster i ett konstlotteri som hålls under dagen.


Brandbil
Tvärs över vägen från festplatsen ligger Jomala brandstation och frivilliga brandkåren kommer att ställa upp en brandbil på festplatsen under dagen för att de som kommer till jippot skall kunna bekanta sig med den och med frivilliga brandkårens verksamhet.
Gunilla Jansson säger att man givetvis hoppas på uppehållsväder, men att aktiviteterna nog genomförs även om det blir lite småregnigt.
– Vi skall ställa upp partytält för serveringen, förklarar hon.
Det man kan se fram emot i fråga om lekamlig spis är grillad korv, kaffe, saft och hembakat.


Flera arrangörer
Arrangörer utöver biblioteks- och kulturnämnden och Kari Niskanen är Jomala församling, Folkhälsan i Jomala, Vikingaåsens skola och Jomala FBK.
Klockan 12 på lördag kör man i gång och tillställningen avslutas kl 16.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax