DELA

Leif Nordqvist skriver inget försvarstal

Hans liv rymmer allt från en sprucken bostadsbubbla till miljöengagemang.
Byggpampen Leif Nordqvist – som påstår sig vara helt ointresserad av pengar – ger ut sin självbiografi i samband med sin 80-årsdag.
268 sidor om ett 80-årigt liv – det har byggpampen och miljöivraren Leif Nordqvist skrivit ihop. Boken, vars pärm pryds av orden ”De va’ väl allt, hälsar Leif” kommer ut i samband med Nordqvists 80-årsdag den 19 oktober, men kommer att finnas tillgänglig på nätet (på hemsidan www.leif-80.se) redan innan det.
– Jag gör inte det här för pengar, det är bara roligt om någon vill läsa vad jag skrivit, säger Nordqvist.
Varför ville du skriva den här boken?
– Jag har levt ett långt liv och varit med om mycket. Jag har jobbat varje dag.
Boken berättar kronologiskt om Nordqvists liv, från födseln på Öjen i Saltvik via handelsskolan i Vasa till byggmästarkarriären i Sverige som ledde till större och större affärer.
En bostadsbubbla som sprack och ett brinnande miljöengagemang som fortsätter i och med Bergkullastiftelsen, som experimenterar med energisnåla husbyggen i Saltvik.
Trots sitt åländska påbrå och stora släkt känner sig Nordqvist som svensk.
– Jag har bott där i 61 år och har fru, barn och tio barnbarn där. Då skulle det kännas konstigt att heja på Finland i hockey. Även om jag inte är intresserad av sport.
Förutom miljöengagemanget känner många till Nordqvist som mannen bakom Allhus-koncernen, som orsakade en stor bostadsbubbla i början av 90-talet. Också de erfarenheterna finns med i boken, och Nordqvist säger sig rentav ha upptäckt fler detaljer kring omständigheterna.
– När jag började rota märkte jag att det fanns en hel del som jag inte varit medveten om vid tiden då det hände. Att jag blev bestulen är att uttrycka det milt. Men jag har inga anspråk på att sätta dit någon, det är 20 år sedan, och många inblandade är döda.
Han tillägger att boken inte är tänkt att försvara hans misstag.
Läs mer i papperstidningen!

Ylva Vikström