DELA

Latinamerikanskt med Greta Sundström

– Det är gamla klassiker, mina egna favoritlåtar, säger Greta Sundström om sin nya skiva där hon samlat ett knippe latinamerikanska låtar plus ett par franska valser.
Det eldigt latinamerikanska understryks av att hon på skivomslaget uppträder i rött och med en röd ros i håret. Det är hennes fjärde skiva och hon är glad över resultatet av ett års intensivt arbete.
Ett varumärke för dragspelaren Greta Sundström är att hon spelar musik som är mycket dansant. Många av låtarna på den här skivan går det nog att dansa till.
– Åtminstone om man gillar sådant som samba, bossanova, tango eller vals, säger hon.
Men det är också musik som man bara kan lyssna till och njuta av.


Förmedla känslor
Varför det blev just latinamerikansk musik som dominerar skivan förklarar Greta med att det är rytmer som hon alltid gillat.
– Det är en musik som kan förmedla känslor och här finns melodier med det temperament som jag gillar, som till exempel tangon ”Olé Guapa”.
Andra favoriter bland låtarna är ”Perfidia” och ”Manha de Carneval”, den sistnämnda låten känt ledmotiv av Luiz Bonfá ur filmen ”Orfeu Negro”.


En livsstil
Greta Sundström har spelat dragspel praktiskt taget hela livet och har inte tröttnat.
– Det har blivit en livsstil, säger hon med ett leende.
Dragspelet är ett mångsidigt instrument som ger många uttrycksmöjligheter, konstaterar hon också. På den nyutgivna skivan använder hon mest sitt Bugari-spel, men också det Guiletti-spel som hon skaffade sig redan i början av sjuttiotalet och som hon gärna berömmer.
– Man kunde bygga kvalitetsspel på den tiden.


Fler musiker
Skivan har hon spelat in hos Torbjörn Engman i hans studio på Snäckö och med finns nu fler musiker än på de tidigare skivorna.
– Med är gitarristen Kalle Jonsson från Stockholm, som jag ju länge samarbetat med och som var med på min första skiva ”Elvira”. Med är också Kjell Dahl på kontrabas, Lasso Haglund på trummor och Milver Colmenares, från Åbo och Venezuela, på olika rytminstrument. På tre spår medverkar Fredrik Erlandsson på trumpet.
Greta är mycket nöjd med det goda samarbetet med Torbjörn Engman kring inspelningarna.
– Han är lyhörd och vet hur jag vill ha det.


Jurmo centralt
Greta Sundström kommer ursprungligen från Korsholm i Österbotten. Hon kom till Åland 1989 och har stannat kvar. Sedan ett drygt år är hon fast bosatt på Jurmo i Brändö och trivs utmärkt med den tillvaron.
– En del tycker att det är avlägset men egentligen är det ju inte det. Bara två och en halv timme till Åbo där jag aktivt försöker få mera spelningar, säger Greta som i april skall åka på spelningar till Närpes och Vasa.
Innan dess skall hon redan i dag medverka vid invigningen av den nya idrottshallen på Brändö .

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax