DELA

Låter varje människa vara sin egen ö

Många minns Alexander Reichsteins interaktiva utställning Bestiarium Construendum i Ålands konstmuseum i september i fjol. Den utställningen gav också upphov till den stora installation på temat öar som han öppnar i Eckerö post- och tullhus på söndag.

– Jag fick idén när jag flög till Åland förra hösten. När jag tittade ut och såg alla små öar associerade jag till stenar, utspridda i vattnet, förklarar Alexander Reichstein.
Den idén har nu resulterat i ett hundratal små stenöar alla försedda med trådskulpturer som sysslar med olika saker, individualister på sina respektive öar och till synes nöjda med tillvaron. Skulpturerna har Reichstein tillverkat av hönsnät och järntråd hemma i sin ateljé i Helsingfors och sedan låtit en metallverkstad förzinka och göra hållbara och stabila.

På de små stenöarna som är avsågade och planslipade så att de vilar stadigt på underlaget kan man bland annat se figurer som läser, solar, spelar basfiol, metar, cyklar, kissar i havet eller bara vilar sig – för att nämna något.

Vernissage på Alexander Reichsteins utställning är det på söndag, den 4 juli, kl 12-18 och den pågår till den 15 augusti.

Läs mera i dagens, fredagens, Nyan.

Jan Kronholm

jan.kronholm@nyan.ax

tfn 528 466


Foto: Erkki Santamala

erkki.santamala@nyan.ax