DELA

Låter dig inspireras av papper

Utställningen Pappersarbeten förr och nu öppnar på onsdag 25 februari i Ålands museum. Utställningen handlar om, som namnet antyder, pappersarbeten förr och nu och ordnas av Ålands Marhtadistrikts hemslöjdssektion och Ålands museum. (På bilden från vänster: Sol-Britt Kärkkäinen, Doris Jansson och Ann-Britt Verho.)
Ann-Britt Verho berättar att under krigstiden när det inte fanns så mycket annat material var papper det enda som fanns för tillverkning av mattor, tyger och liknande föremål. Idén att skapa en utställning för pappersarbete kom under en resa till Tammerfors och hantverksmässan 2007.
– Vi ville visa att vi hade tagit till oss någonting från resan, säger Ann-Britt Verho.


Historiskt material
Papperssnören har en lång historia. Redan på 600-talet började man använda sig av papper för att tillverka snören i Japan, och på 1920- och 30-talet användes papperssnören till att klä in högtalarna på radioapparater.
Finland blev snabbt framstående och exporterade tyger till de nordiska länderna och USA. En av de kändaste papperskonstnärerna var Dora Jung. Ett tygstycke av Jung kan finnas på utställningen, man är lite osäker på om det är äkta.
– Det kan vara tyg av Jung, säger Ann.Britt Verho.
Konsten att skapa föremål i papper är inte alltför vanlig idag, och papperssnören fick sig en törn i början av 1990-talet då gummibandet tog över platsen kring blombuketterna.


Många verk
På utställningen bjuds det på pappersföremål av alla de slag. Allt från mattor i tidningspapper, stolar inklädda i pappersvävt tyg till en keps, skor och en hel rock i papper.
Att väva i papper är svårare än att väva i andra material, för det är väldigt styvt och svårhanterligt. Tricket är att fukta det med lite vatten så att man kan arbeta smidigt med materialet.
Ann-Britt Verho har inte själv provat att väva i papper.
– Det är tungt att väva i papper, och mina händer kanske inte klarar av det, säger hon.
Men medger senare att det kanske finns en möjlighet att hon ger sig på pappret någon gång för att prova.
För den som känner sig manad att testa på papperspyssel har man möjlighet att mellan 13-16 pyssla med marthorna både söndag 1 mars och lördag 7 mars i Ålands museum.


Fördelaktigt material
Pappersarbete är fördelaktigt för allergiker eftersom det inte samlar på sig damm.
Att papper skulle vara mindre hållbart än andra material är inte sant. Papper är ett naturmaterial och cellulosan stark. Det gör att pappersföremål håller väldigt bra.
Vill man rengöra sina pappersföremål är det bara att borsta av dem eller använda kranvatten.
– Saltvatten löser upp cellulosan, berättar Ann-Britt Verho.
Utställningen håller på från 25 februari till 29 mars i Ålands museum.



Text: JOHAN ORRE

johan.orre@nyan.ax