DELA

Läsande femmor vimlade med författare

– Kul att vara här och få träffa kompisar.
Hanna Mattsson, Frida Nordin och Viktoria Nordqvist från Eckerö skola var med på Barnens litteraturdagars vimmelfest i stadsbiblioteket i går kväll.
Och de verkade trivas.
Borden var dukade och alla hade placeringskort, som det skall vara på en riktig fest. Innan programmet körde gång sorlades och vimlades det förväntansfullt. Trots att det isländska vulkanutbrottet och flygförbudet stoppat flera författare var det många elever som hunnit få författarbesök i sina skolor.
– Vi hade besök av Petter Lidbeck och Laura Trenter i dag, berättade Frida Nordin.


Kom i väg från Oslo
Ludvig Sviberg från Övernäs skola i Mariehamn hade ännu i går inte träffat någon författare i skolan men skulle få göra det på fredag. Och på vimmelfesten fick han norrmannen Arne Svingens autograf.
– Jag lyckades komma med på ett flyg från Oslo till Arlanda i går och tog sedan färjan. Jag var här vid tiotiden på kvällen och missade bara en dag, säger Arne.


Författarkavalkad
I författarkavalkaden i vimmelfestprogrammet hade Arne sällskap av Laura Trenter, Sara Lundberg, Pernilla Gesén, Hannele Mikaela Taivassalo och Petter Lidbeck. I korta framträdanden berättade de om sig själva, om hur de började skriva och om sina böcker.
Emma Lindvall som vann solistklasen i årets upplaga av Lilla vokalisttävlingen sjöng bland annat ”I have a dream”.
Programledare var Annica Andersson och Lise-Lott Ehrstén.


Tårtfanfar
Till vimmelfesterna hör också tårtservering och årets tårtkalas blåstes i gång av Kaj Åkerfelt på trumpet med en stiliga fanfar av Ingvar Liewendahl.
Festdeltagarna fick också ställa frågor till författarna som också ställde upp och skrev autografer innan festen var slut.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax