DELA

Lars Sunds häftiga höst

– Visst blev det lite häftigt.
Det säger författaren Lars Sund (bilden) som besökte Åland i går.
Nyss hade filmen ”Colorado Avenue” premiär och nästan samtidigt kom hans nya roman ”En lycklig liten ö” ut.
– De senaste veckorna har det varit mycket resande både med anledning av filmen och boken, säger Lars Sund som jag når när han sitter på Arlanda och väntar på flyget till Åland.
För många är Lars Sund framför allt känd för sin Siklax-trilogi, romanerna ”Colorado Avenue”, ”Lanthandlerskans son” och ”Eriks bok”. Colorado Avenue utkom 1991 och Eriks bok 2003.
Den realistiska romanserien där österbottniska emigrantöden utgör grunden har tagits väl emot både av kritiker och den läsande allmänheten. Böckerna har kommit i nya upplagor och översatts till flera språk. Nu senast kom ”Eriks bok” på danska och estniska. Snart kommer ”En lycklig liten ö” på finska och Norstedts ger ut den som delupplaga i Sverige nästa vår.


Nöjd med filmen
Positiv kritik har Claes Olssons film ”Colorado Avenue” fått. Filmen som bygger på de två första delarna i romansviten har lockat en hel del publik, framför allt i Svenskfinland och särskilt i Österbotten. I Lars Sunds födelsestad Jakobstad hade nästan 6.000 personer sett filmen i början av veckan och i Vasa inemot 4.000. Höga siffror för en finlandssvensk film.
Själv säger sig Sund vara mycket nöjd med filmen.
– Jag kan naturligtvis inte recensera den, men visst är jag imponerad, särskilt av skådespelarna och hur väl de lyckas med att hantera den österbottniska dialekten.


Vill sätta punkt
Men tillbaka till litteraturen. Och frågan om hur det känns att komma ut med en ny roman nästan samtidigt som en filmatisering av ens tidigare romaner har premiär.
– På ett sätt känns det ju som om man konkurrerade med sig själv i någon mån, men samtidigt kändes det nog också ganska skönt.
Med detta syftar Sund främst på att hans nya roman nu är ute. Det är en bok som i grunden skiljer sig från Siklax-trilogin och dess realistiska berättarstil. och det är ett helt medvetet stilbyte.
– Med den här boken har jag satt punkt för Siklax-trilogin, säger han och konstaterar att det alltid finns förväntningar på en författare och att den lättaste vägen man kan välja då är att bara försöka uppfylla dem.
Han säger att han velat göra en annorlunda bok för att inte fastna i en speciell språklig stil.


Tog till sjökortet
Miljövalet är medvetet. Nu handlar det inte om Österbotten utan om en ganska oprecis plats i det som i romanen beskrivs som ”den sydvästra skärgården”. Man kan finna drag både av Åland och Åboland och till och med lite Österbotten.
– Jag ville inte uppfinna en fantasivärld och tog helt enkelt fram sjökortet för att få hjälp med ortnamnen, säger Sund.
Idén till boken fick han redan för sju år sedan när han kom att lyssna på ett inslag i radion.
– Den trängde sig på men jag måste ju vänta med den nya boken för att först skriva färdigt ”Eriks bok” och avsluta Siklax-trilogin, säger han.


Våra rädslor
”En lycklig liten ö” är en allegori, en symbolisk berättelse där det inte lönar sig att söka konkreta förebilder vare sig i geografin eller bland romanfigurerna. I vid mening handlar den om vårt liv i dagens värld och särskilt om rädslan för det som upplevs som främmande och okänt.
– Också för det stora okända, för döden, tillägger författaren.
Vad har du för planer för framtiden då? Vad kommer härnäst?
– Jag har idéer till ett par nya projekt och småningom skall det nog också bli en ny bred berättande roman, men i höst får jag nog nöja mig med att syssla med lite mindre saker, lite ”småprosa” som Harry Martinson kallade det.


Österbottning
Lars Sund har bott i Uppsala i nästan trettio år. Han jobbade länge på Upsala Nya Tidning men är nu fri författare sedan ett tiotal år tillbaka.
Känner du dig fortfarande som en österbottning i Uppsala?
– I högsta grad. Jag har ju hela tiden också kommit ut på Söderströms och finlandssvenskarna är fortfarande vad man kunde kalla mina första läsare.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax