DELA

Lars Midbjer, kulturaktiv kultursekreterare

Han har länge sysslat med kulturadministration och han har själv både målat och spelat teater. Från den här veckan vikarierar Lars Midbjer som kultursekreterare i Mariehamn. Målet har länge varit att få möjlighet att bo på Åland.
När vi träffas på stadsbiblioteket i Mariehamn är Lars Midbjer ännu bara inne på sin andra dag på jobbet som kultursekreterare. Han ger dock ett intryck av att trivas. Inte minst med att han och familjen nu får tillfälle att bo på Åland.
– Jag och min sambo har ju varit sommarålänningar i 25 års tid och därför är det lite extra roligt att jobba här nu och få möjlighet att bo här på riktigt.


Varit på väg hit
Han berättar att familjen länge varit på väg till Åland men att man velat vänta litet till dess de tre barnen blivit vuxnare. Nu är de 21, 20 och 13 år.
Lars sambo Eva Johansson, som är socionom, arbetar på omsorgsförbundet.
Det är också genom henne som man har anknytningen till Åland. Evas mamma kommer härifrån.
Familjen Midbjer-Johansson är nu bosatt i Lemland.
Vem är då Lars Midbjer?
På den frågan svarar Lars genom att dels berätta om sina arbetserfarenheter, dels om sig själv. Just nu är 52-åringen tjänstledig från jobbet som kulturkonsulent på Oxelösunds kommun, en stad av ungefär samma storlek som Mariehamn. Men han har också jobbat med privat kulturproduktion på kulturhuset ”Pelles lusthus” i Nyköping.


Kommer från norr
Född är Lars Midbjer långt uppe i Norrbotten.
– Jag kommer från en liten by som nästan inte längre finns, Pålkem i närheten av Boden, förklarar han.
Därifrån gick färden vidare ut i livet via Umeå universitet.
– Först hade jag tänkt mig att studera litteraturvetenskap och bli forskare men sedan satsade jag på kulturadministration.
Från Umeå gick färden vidare söderut via Timrå och Sundsvall och slutligen till Oxelösund.
– Fast egentligen har vi nog hela tiden varit på väg mot Åland, säger han.


Aktivt kulturliv
Genom att man vistats här så mycket sommartid har är det åländska kulturlivet inte något okänt för Lars Midbjer.
– Men man upplever ju saker och ting lite annorlunda när man inte bor här året om.
Sommartid har han i varje fall imponerats av att det händer så mycket. En skillnad mot Sverige har han också noterat.
– Det åländska kulturutbudet är enormt rikt. Aktörerna är fler och kulturföreningarna har mera resurser. I Sverige har kommunerna ofta fått gå in i stället och ta ett större ansvar som kulturproducenter.


Goda kontakter
På frågan om det är något han för med sig från Sverige till det nya jobbet svarar han.
– Det är ju fråga om ett kort vikariat men jag har jobbat mycket med jazz, folkmusik och världsmusik och har bra kanaler till dem som sysslar med de musikformerna.
Han konstaterar också att man i den svenska ekonomiska krisen fått lära sig att hålla en ganska stram linje, att mycket av det man gör skall vara avgiftsfinansierat.
– Vi har fått lära oss att banta kostnaderna och se över marknadsföringen.
Han konstaterar också att man i Sverige är man bra på uppföljningar och utvärderingar av de satsningar som görs. Revisionerna duggar tätt.
Om sitt vikariat på Åland säger han att det är nyttigt för alla människor att byta jobb emellanåt.
– Det är spännande att få träffa nya människor. Det är stimulerande och utmanande och i mycket handlar kultur just om möten mellan människor.


Tar upp grafiken?
När det gäller den egna kulturkonsumtionen betecknar sig Lars Midbjer som mångsysslare med intresse för musik, litteratur, teater och konst.
– Jag har en syster som är konstnärinna och mitt första möte med kulturen var väl just inom konsten. Jag har också målat själv och sysslat med illustrationer och grafik men det var för ett tjugotal år sedan. När vi fick barn hann jag helt enkelt inte med det och jag ville inte bli en konstnär som går omkring och har dåligt samvete för att han inte hinner måla.
– Men kanske tar jag upp grafiken igen. Jag gillar arbetet med grafik och har varit medlem i en grafikverkstad.


Har spelat teater
Teater har han också spelat. Under studietiden i Umeå var han med och återupplivade Grotteatern, som en gång i tiden startades av Kay Pollak.
– Jag var dessutom med i den avantgardistiska teatergruppen ”Ingens hundar”.
Lars Midbjers vikariat sträcker sig till årsskiftet då Mervi Appels tjänstledighet tar slut. Då återgår han till sitt jobb i Oxelösund men han gör ingen hemlighet av att han helst vill fortsätta att jobba på Åland.
– Vår tanke är ju att vi skall bo här och det här är ett bra sätt för mig att komma in i det åländska kulturlivet. Sedan får vi se vad framtiden utvisar, säger han.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax