DELA

Jubileumsåret närmar sig

Ett nytt frimärke från Åland Post designat av Juha Pykäläinen och en särskild jubileumsbudget från landskapet blir det nästa år när Finland fyller 100 år.

2017 fyller det självständiga Finland 100 år. Det officiella firandet i riket startar den 31 december. Efter det delas året delas in i tre olika fokusområden som börjar med temat det gemensamma Finland som följs av Sommarfinland och till sist kommer ett tema som kallas 100 dagar till 100. På Åland är det landskapets kulturbyrå som har hand om jubileumsfirandet. Jan-Ole Lönnblad, kulturchef på kulturbyrån, är regionkoordinator för Åland.

– På Åland kommer firandet att uppmärksammas mest under sommaren, säger han.

Landskapsregeringens officiella program för firandet av Finland 100 år börjar i maj. I det ingår det en föreläsningsserie i samarbete med Öppna högskolan. En jubileumskonsert planeras den 9 juni och ett åländskt deltagande i Finlands jubileumsfirande i Kungsträdgården i Stockholm i augusti.

– Mera program kring dessa arrangemang kommer när planeringen framskrider, säger Lönnblad.

Temat för Finlands jubileumsår är Tillsammans. Jubileumsåret har en egen hemsida där man kan ta del av programmet som planeras på olika håll i landet. Finland 100 år har också en egen Snapchat-kanal som visar sekretariatets vardag under byggandet av jubileumsåret. Kanalen är på finska, svenska och engelska. Finland 100 år har också en bildutmaning där man ska ladda upp bilder på hashtagen finland100vardag. Bilderna ska visa hur finsk vardag ser ut när den är som bäst och mest äkta.

Jubileumsstöd

Förutom landskapsregeringens officiella program ska lagtinget godkänna pengar i landskapsbudgeten 2017 för ett särskilt jubileumsstöd. Pengarna ska kunna ansökas av föreningar och organisationer som vill uppmärksamma firandet på något sätt. Hur mycket pengar det är frågan om är ännu inte officiellt.

– Det kan vara mindre föreningar eller större etablerade som gör något inom den ordinarie verksamheten, säger Lönnblad.

Kulturföreningen Katrina har ansökt om pengar för deras opera som sätts upp 2017. Två sångensemblegrupper har också visat intresse.

– De tänker slå ihop sig för ett större projekt, säger Lönnblad.

Pykäläinen frimärke

Åland Post uppmärksammar jubileumsåret med att ge ut ett eget frimärke med motivet ”Tillsammans”. Frimärket är designat av Juha Pykäläinen. Hur frimärket ser ut är ännu hemligt.

– Det är mycket finskt och mycket åländskt med specialeffekter, silver och är väldigt festligt, säger Anita Häggblom på Åland Post.

Själva arbetet med frimärket är klart och om några veckor kommer Åland Post att visa ur det ser ut. Den officiella utgivningen sker 24 maj 2017 i samband med Finlandia frimärksutgivning i Tammerfors.

– Juha Pykäläinen härstammar från Tammerfors så det passar riktigt bra, säger Häggblom.