DELA

Lagtingskonst växer fram

Nu växer konstverket ”Ålands Hav” av Juha Pykäläinen (bilden) fram. Den 9 juni ska det avtäckas i samband med självstyrelsefirandet.
I Holmbergs verkstad i Norrböle lyser flitens lampa i kapp med svetslågan. Juha Pykäläinen har inlett arbetet med att konstruera konstverket ”Ålands hav”. Konstverket ska pryda lagtingets inre sal. I Nya Åland den 9 juni 2007 beskrivs konstverket: ”…grunden är en oljemålning i mitten, som sträcker sig som en smal remsa nedifrån och upp och förställer havet. På båda sidor om målningen sträcker sig havets vågor som tillverkas i rostfritt polerat stål. Spegeleffekten ska få vågorna att leva, samtidigt som de smälter in i omgivningen genom att spegla dess färger.(…)Verket ska bli sex meter högt.”
– Jag vet inte riktigt än hur det blir när det blir färdigt, säger Pykäläinen.
Ramarna håller som bäst på att svetsas samman. De kommer i färdiga bitar som ska fogas ihop. Ramarna ska målas bruna för att smälta samman med väggen. Konstverket blir sex meter högt och antagligen ganska tungt, men Pykäläinen visar på ordentliga krokar som ska hålla konstverket fast i taket.
När ramarna är ihopsvetsade ska de transporteras till Pykäläinens egen verkstad. Plåtarna som ska representera vågor hämtar han från riket. De ska sedan skruvas fast och tryckas ihop för att ge en vågeffekt.
12 maj ska konstverket vara färdigt att hängas upp.
– Så det är inte mycket tid kvar, säger Pykäläinen.
Lagtinget sammanträder inte i mitten av maj och Pykäläinen kan ostört förbereda upphängningen. Konstverket avtäcks den 9 juni i samband med självstyrelsedagens firande.

NINA SMEDS

nina.smeds@nyan.ax

tfn 528 437