DELA
Foto: Stefan Öhberg

Laddar för variationsrik kammarmusikvecka

I dag inleds Katrina kammarmusikfestival. Variationer är årets tema. Programmet är ovanligt spännande med allt från hårdrock på solocello till folkmusik, jazz och kammarmusikpärlor.
Tre sopraner med olika musikaliska ingångar presenterades vid presskonferensen igår av festivalens konstnärliga ledare Cecilia Zilliacus.

– Jag har valt ut de bästa musikerna och kombinerat dem på olika sätt.

Klassiska kammarmusikpärlor varieras med ovanliga kammarmusikverk, både gamla och helt nya. Variationstemat kommer också fram i valet av genrer och ovanliga instrumentkombinationer.

Programmet har vuxit fram i växelverkan med årets musiker. De flesta musikerna framträder på flera olika konserter. Konserterna har teman som lek, döden och alla konserter tar upp temat med musikaliska variationer.

– Fördelen med en festival av den här storleken är att vi kan sammanföra musiker som inte tidigare spelat tillsammans och så uppstår något alldeles nytt i det mötet.

Legendaren inom svensk folkmusik Lena Willemark är upprymd av konceptet.

– Det är häftigt med nya möten och ställer speciella krav på oss som musiker. Vi måste snabbt hitta sätt att kommunicera. Det gäller att vara öppen.

Katrina kammarmusik pågår 1-5 augusti med 15 konserter på Åland. Invigningskonserten hålls ikväll klockan 19 i sankt Görans kyrka, Mariehamn.

Läs mer i tisdagens Nya Åland!