DELA
Foto: Ida K Jansson

Labero laddar för magi i Mariehamn

– Har du gått på Hogwarts?

Den frågan har magikern Joe Labero fått många gånger av Harry Potter-fans. Labero är ute på turné och gör föreställningen A Magic World på Alandica två gånger i dag – lördag – innan han drar vidare till fastlandet.

– Innan vi kom hit körde vi showen sju veckor i Stockholm. En massa tio-trettonåringar som aldrig sett mig tidigare kommer för att de är inne i Harry Potter-världen. Jag fokuserar på att få yngre att tycka att magi är häftigt. Det är nyckeln till att bygga ett varumärke.

Finns det trick som publiken alltid vill se?

– Kanske repmysteriet som jag tagit fram, med rep som blir olika långa bitar, och lika långa bitar igen. Det är komik, mystik, och väldigt överraskande.

Blir du själv fortfarande överraskad av andra magiker?

– För några år sen satt jag vid ett bord i Paris med norrmannen Finn Jon. Han frågade en tysk vid bordet om han skulle få låna hans slips. Och han fick den slipsen att ställa sig upp på bordet, nästan som en skallerorm. Sen tog han fram en liten James Bond-pistol och – pjong! – sköt ner slipsen. Jag visste inte då hur han gjorde det men det var väldigt effektfullt när slipsen dansade runt på bordet.

Vad var hemligheten?

– Det spelar ingen roll hur magikern gör det. Det är effekten på publiken som räknas.

Har du någonsin skadat djur eller fåglar som du arbetat med?

– Nej. Använder man djur måste man vara rädd om dem. Men det är klart att en fågel kan flyga iväg. När jag showade på Berns hade jag en get som gjorde sina behov överallt. Han bodde på Hovstallet i Stockholm. Vi körde omkring honom i en liten limousin och han hoppade alltid fram till framsätet. ”Bää på Berns”… det blev en artikel om det.

Berätta om ett ögonblick i din karriär när du visste att det var det här du skulle göra.

– Jag reste till USA när jag var sexton och såg Siegfried och Roy. Wow! Men då tänkte jag fortfarande att jag inte kunde leva på magi. Kanske var det när jag gjorde den första showen på Berns i Stockholm 1991. Då hade jag hållit på professionellt i sju år och man skrev fortfarande om mig som om jag hade kommit från ingenstans. Berns var som en stor Las Vegas-show med motorcyklar, rock’n’roll och tjejer. ”MTV-magi”, skrev Aftonbladet. ”Något liknande har aldrig visats i Sverige”, skrev Anders Björkman på Expressen.

Hur länge tänker du hålla på?

– Det finns inget bäst före-datum. Applåder och uppskattning är ett gift. Kicken är fortfarande att möta publiken.

Kan man bli praoelev hos Joe Labero och vad lär man sig då?

– Disciplin, perfektion, timing, koordination, mise en place (att allt ska vara på rätt plats). Förberedelser! Om du är en köksmästare som jagar en Guide Michelinstjärna så måste du också vara förberedd. Det här är ingen lätt konstart.