DELA

Kvinnomod och sjöliv i litterär kväll

Från början var det bara ett alternativ för dem som inte rymdes med på litteraturdagarnas litterära supé. Nu har litteraturföreningens öppna hus med åländska skrivare redan blivit väletablerat.
I år är temat ”kvinnomod” och man försöker också ge programmet anknytning till sjön. (På bilden Rigmor Tillema och Leo Löthman i Litteraturföreningen.)
Liksom i fjol är platsen för den litterära kvällen restaurang Pommern där programmet inleds klockan 19 lördagen den 8 mars, berättar litteraturföreningens ordförande Rigmor Tillema och styrelsemedlemmen Leo Löthman.
Kvinnors mod, särskilt i kombination med sjölivet, kommer fram i en rad olika framträdanden och passar ju väl in i den internationella kvinnodagen som infaller samma dag. Hanna Hagmark-Cooper skall berätta om sin doktorsavhandling om sjömanshustrur, Sonja Nordenswan med egna erfarenheter av sjölivet berättar om sin bok ”Stina och herr Santarello” i ett samtal med Leo Löthman, Jerker Örjans berättar om två kvinnoöden, det ena på Pommern och det andra på Sigyn, Kiki Alberius-Forsman läser egna dikter bland annat ur samlingen ”Vecka-vecka”, Karin Bamberg läser ur sin nya diktsamling ”Novemberljus” och Linnea Tillema läser dikter av Carina Karlsson.


Inte ”kvinnomord”
Leo Löthman har lovat medverka , men säger att han ännu inte är helt på det klara med vad det blir.
– När Rigmor ringde mig och frågade om jag ville medverka hörde jag lite fel. Jag hörde ”kvinnomord” i stället för ”kvinnomod”, säger han med ett leende.
– Man borde vara tydlig i telefon, ursäktar sig Rigmor.


Sång och dans
Utöver det litterära blir det en del sång- och musikprogram under kvällen Anna Rydén, som nyligen kom med en skiva med egna sånger i arrangemang av Kaj Sundblom framträder ackompanjerad av Sundblom och senare blir det dans till Greta Sundströms dragspel. I pauserna under dansen är det fritt fram för vem som helst att inta scenen och framföra något eget.
Kurt Lindbom är programledare under kvällen så det är bara att anmäla sig till honom så ordnar det sig, säger Rigmor Tillema.
Entrén till litteraturföreningens tillställning är fri.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax