DELA

Kvinnfolk värmer upp

– Folkmusik känns så givande när människor som aldrig träffats förut plötsligt sitter och spelar tillsammans och utvecklar ett gemensamt språk i musiken.
Det säger Lillemor Björkroos, spelman i Kvinnfolk och ordförande till Spelmansstämman vid Önningebymuseet på lördag. Projektledare Andreea Bolos håller med.
– Fast jag inte spelar själv så dras jag så lätt med i känslan.

I år anordnas Kvinnfolks spelmansstämma vid Önningebymuseet för åttonde året i rad. Projektledare Andreea Bolos och spelman Lillemor Björkroos sitter och hoppas på bra väder inför evenemanget. De har lyckats pricka in rätt dag alla tidigare år, så de hoppas de har tur och att vädret blir fint i år också.
– Vill man spela med andra så är man välkommen till Önningeby på lördag, säger Lillemor Björkroos.
Hon erbjuder ut en tramporgel från Kaustby som finns på plats och står och är villig att bli spelad på. Och skulle någons fiol gå sönder finns också fiolbyggare Jan-Håkan Dahlström med på stämman.

Spelmansträff

Spelmännen träffas utanför museet klockan 14 för att umgås, äta och dricka och spela tillsammans. På kvällen blir det utomhuskonsert med Kvinnfolk och gäster klockan 18.30.
– Det är mycket en konsert som skapas i stunden och som beror lite på vad man har spelat för stycken under dagen, menar Lillemor Björkroos.
Några fasta gäster har man redan till konserten. Spelsällskapet Neglinge Kapell från Nacka i Sverige kommer att finnas på plats tillsammans med åländska Polkan Går och Mission Impossible. Men, poängterar arrangörerna, det ska bli spännande att se vilka mer som dyker upp. De förklarar att de har ungefär ett 20-tal stammisar som brukar komma år efter år.
– Det skulle vara extra roligt om det kom lite folk från öst i år också trots spelmansstämman på Kökar som ordnas nästa vecka, tycker Lillemor Björkroos.

Spelar så länge man orkar
Efter konserten fortsätter programmet med dans. Senare på kvällen blir det också visstuga med Barbro Andersson i Jonesas intill museet.
– Och man får hålla på och spela så länge man orkar, säger Andreea Bolos.
– Ända fram till midnatt.
Lillemor Björkroos menar att det tacksamma med folkmusiken är att den kan vara så enkel.
– Visst kan man ju spela avancerat också, men det bästa med folkmusiken är att den berör lätt och är lätt att hänga med i. Det dröjer inte länge innan du själv kan vara med och spela i en grupp.

Text och foto:JESSICA SUNDBERG