DELA

Väskor och grafik i Finström

Grafiska experiment och väskor designade av Sari Sandell visas i Finströms bibliotek under november.
Hon kallar sin utställning ”Experiment” och syftar då på de grafiska trycken gjorda med torrnål och fotoetsning.
– Jag håller på att lära mig tekniken som är ganska ny för mig. Därför passar experiment bra som rubrik, säger hon i ett pressmeddelande.
Med väskorna är det en helt annan sak. De är en passion Sari har haft länge och som hon gör under sitt eget märke ”all about sari”. Detta är Sari Sandells första utställning.
Utställningen är öppen under bibliotekets öppettider måndag–torsdag kl 12–20. qMarianne Backlén får
Svenska Yles litteraturpris

Svenska Yles litteraturpris 2011 tilldelas Marianne Backlén för romanen Eldfågelns dans.
Litteraturpristagaren valdes i år av programchef Agneta Rahikainen på Svenska Litteratursällskapet.
”Marianne Backlén fångar i romanen Eldfågelns dans ett myller av röster, rörelser och tidsplan. Läsaren slungas in i balettvärldens virvlar, en värld som doftar, smakar och berör. Backléns förmåga att skapa trovärdiga karaktärer och en fungerande dialog är svår att överträffa.”, konstaterar Rahikainen i sin prismotivering.
Marianne Backlén är född 1952 i Helsingfors och arbetar som författare på heltid.
Svenska Yles litteraturpris har sedan år 2000 tilldelats en finlandssvensk författare och bok. Prissumman är 2.000 euro.  Barnböcker
blir appar

De finlandssvenska bilderböckerna Saga Blom och Mörkerboken samt pekboken Gnatto Pakpak har nu fått ett nytt liv som appar för Ipad och Iphone, meddelar Söderströms i ett pressmeddelande.
Mörkerboken finns att få både på svenska och engelska. Hannele Mikaela Taivassalo som skrivit Mörkerboken och läser den på den svenska appen tycker att den knyter an till en gammal fin tradition.
– Vi har ju vuxit upp med böcker inlästa av Astrid Lindgren, detta är en ny form i en klassisk genre. Och Mörkerboken är ju gjord för att läsas högt.
– Från pekboken Gnatto Pakpak ville vi få fram just pekbokskänslan i appen, säger Mattias Åsvik som jobbat med apparna på Söderströms avdelning för digitala medier.
– Det roligaste som finns för en illustratör är att få se sina figurer väckas till liv. Det här är ju mer än en tecknad film, det här är nästan som att ha husdjur, säger Linda Bondestam som ritat krypen i Gnatto Pakpak.
Saga Blom har blivit en app för Ipad och Iphone men också fått en egen hemsida på www.sagablom.fi. q